Έκθεση: “Don’t dream alone – μια ονειρική πραγματικότητα”.

Dont dream alone – μια ονειρική πραγματικότητα”.

AJWAD alazzawi: creation in Greece 2016 – 2020. Painting.

Γέννημα της παλαιάς ονειρικής Βαγδάτης, ταξιδιώτης του Κόσμου και γνώστης του χρωστήρα και της φιλοσοφίας,  διαπραγματευτής στις αγορές της Δύσης και της Ανατολής, ο φιλέλληνας AJWAD alazzawi ( ΑΤΖΟΥΆΝΤ αλατζάουι), μας προσφέρει τις καλλιγραφικές ανατολίτικες οπτασίες και σχηματισμούς του εικαστικού του σύμπαντος, άλλοτε μέσα από μια σκοτεινή, μυστηριακή ατμόσφαιρα κι άλλοτε μέσα από ένα φωτεινό παιχνίδισμα της φόρμας που πάλλεται σαν ελεύθερη μαθηματική καμπύλη. Στο σημείωμα της για τον AJWAD, η κριτικός τέχνης Βιβή Βασιλοπούλου αναφέρει μεταξύ άλλων: “….Η τέχνη είναι ονειρικό project. Η γλώσσα της είναι παγκόσμια και ανεξίγλωσση. Τέχνη είναι το κομμάτι του εαυτού μας, που δεν κοιμάται ποτέ. Ωστόσο ονειρεύεται. In dream we trust. Τα όνειρα δεν έχουν ιδιοκτησία. Απευθύνονται σε όλους μας, χωρίς να δεσμεύονται από τη γλώσσα του δημιουργού τους και χωρίς να δεσμεύουν. Ο καθένας τα διαβάζει με τον τρόπο του.

Η τέχνη φαίνεται να συλλαμβάνει καλύτερα το όνειρο από οποιονδήποτε ειδικό, δοκιμάζοντας συνεχώς τα όρια του, στα όρια του καμβά και στις δεσμεύσεις της ύλης.

Όπως είναι φυσικό, ο AJWAD alazzawi, κατ’ αρχάς ανταποκρίνεται στην πρόκληση της αραβικής καλλιγραφίας και την ενσωματώνει στα έργα του, όπου αντανακλώνται τα έντονα χρώματα του Ιράκ (Μεσοποταμία) και οι γραμμές του τόπου του. Στη συνέχεια, εξελικτικά, το έργο του προσανατολίζεται σε άλλη κατεύθυνση, με έμφαση στις μεγαλύτερες διαστάσεις και πειραματισμούς για κάτι άλλο, με καινούργια ματιά, από τον ίδιο πάντα dreamer- που είχε την τύχη να ζήσει και σε άλλες χώρες, εκτός από τη γενέτειρα. Συνδετικό νήμα, τα ίχνη από την ώσμωση των πολιτισμών, σε μία ιδεατή δοκιμασμένη ηδη, η ευκταία συνύπαρξη.

Η σημειολογία άλλωστε ευδοκιμεί κατ’ εξοχήν στα όνειρα κάθε είδους, σε μια πορεία αυτογνωσίας και ανάλυσης ατόμων και λαών. Η ζωγραφική επιφάνεια προσφέρεται για την αποτύπωση, όσο και για τη “σύγκρουση των πολιτισμών”…”

Η σειρά έργων ζωγραφικής του AJWAD πού δημιουργήθηκαν κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, την τελευταία πενταετία, θα εκτεθούν στους χώρους της Zivasart Gallery από τις 25 Οκτωβρίου ως τις 30 Νοεμβρίου 2020.

Info:

Εγκαίνια Κυριακή 25 Οκτωβρίου, 17.00 – 22.00

Διάρκεια έκθεσης έως 30 Νοεμβρίου

Τηλ: 6936531703, 2106830648

Παντανάσσης 1, Μαρούσι (έναντι Golden Hall)

Υποχρεωτική κατά τη προσέλευση η χρήση μάσκας.

Διαβάστε επίσης