Κώστας Ζαχαριάδης: “Η Τουρκία με τον ταχύτερο τρόπο πρέπει να επιστρέψει τους Έλληνες στρατιωτικούς”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πλήθος κόσμου βρέθηκε την Παρασκευή 13/4 στο Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων, για να συμμετάσχει στη συζήτηση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα φλέγοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ζητήματα που αποκτούν εξαιρετική επικαιρότητα μετά την κλιμάκωση της έντασης στη Συρία αλλά και την μεγάλη περίοδο νευρικότητας που διάγει η γειτονική μας Τουρκία. Η συζήτηση ξεκίνησε με τα συλλυπητήρια του Κώστα Ζαχαριάδη για την απώλεια του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου.

Με «στάση ευθύνης και νηφαλιότητα» απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας
Το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εστίασε την ομιλία του στα ελληνοτουρκικά σημειώνοντας ότι η γειτονική χώρα αντιμετωπίζει εσωτερική αμφισημία, ταλάντευση, αντίφαση.

«Εμείς ως χώρα Ευρωπαϊκή προσπαθούμε να τροφοδοτήσουμε την αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν έχει κακές βλέψεις ούτε θέλει να είναι κακός γείτονας. Δεν διεκδικούμε ούτε τα σύνορα, της καρδιάς μας, ο ύτε του μυαλού μας, ούτε της ψηχής μας», επισήμανε ο Κ. Ζαχαριάδης ξεκαθαρίζοντας ότι ο όρος για τις καλές γειτονικές σχέσεις είναι το διεθνές δίκαιο.

«Δεν ξέρω αν μπορεί ο Ερντογάν να ονειρεύεται ότι μπορεί να αλλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Προς το παρόν δεν έχει δείξει τέτοια διάθεση, δείχνει όμως διάθεση παρενόχλησης της χώρας, δημιουργίας επεισοδίων, αμφισβήτησης της κυριαρχίας της δικής μας και κατά συνέπεια της Ε.Ε. σε σειρά από θαλάσσιες περιοχές και χώρους», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι για τη χώρα μας δεν υπάρχει εναλλακτική από την ειρήνη και την ειρηνική συνύπαρξη.

«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνουμε υπόψιν τη συμπεριφορά του όποιου γείτονά μας ή τα διάφορα προβλήματα. Αυτά πρέπει να λύνονται διπλωματικά, ειρηνικά, με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία, με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, έχει την τάση, να δημιουργεί εντάσεις και να ρίχνει λάδι στη φωτιά με δηλώσεις. Είναι ο τρόπος που κάνει πολιτική. Η δίκη μας διάθεση, από την άλλη, να απαντάμε με διπλωματικά μέσα σε προκλήσεις, ακόμα και στρατιωτικές, δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Είναι συμπεριφορά ευθύνης. Αυτό δείχνει δύναμη χαρακτήρα και δυνατοτήτων».

Τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν την «ενεργητική, πολυδιάστατη ειρηνική και αντιεθνικιστική εξωτερική πολιτική», της Ελλάδας όπως την ανέλυσε ο δεύτερος βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, Γιάννης Μπουρνούς. Μια «εξωτερική πολιτική ανοιχτών θυρών όπου θα ακούγονται τα πάντα, όπως έγινε με την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν».

Σύμφωνα με τον μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνο του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, “πρέπει να βρίσκουμε λύσεις σε μία περιοχή με πάρα πολλές εντάσεις και συγκρούσεις, άρα πρέπει να μιλάμε και με τον πιο αυταρχικό αντίπαλο, εν προκειμένω τον Ερντογάν, με στόχο την αποκλιμάκωση και όχι τεταμένη ρητορική, η οποία πιθανότατα θα συνεχιστεί από πλευράς Τουρκίας λόγω της συμμαχίας του Ερντογάν με τους ακραίους εθνικιστές ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να ξεχνάμε την εν εξελίξει διαδικασία αυταρχικοποίησης της γείτονος (με φόντο το όραμα της «Νέας Τουρκίας»), την ευκαιριακή συμμαχία (που πιθανότατα δεν θα κρατήσει πολύ) Πούτιν – Ερντογάν, την στάση της κεμαλικής αντιπολίτευσης, η οποία ανταγωνίζεται τον Ερντογάν σε εθνικισμό και αμφισβητεί ευθέως τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και την προσπάθεια συμψηφισμού με τους οκτώ Τούρκους, ο Κ. Ζαχαριάδης υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους συμψηφισμός δύο διαφορετικών υποθέσεων” και επανέλαβε ότι “η Τουρκία με τον ταχύτερο τρόπο πρέπει να επιστρέψει τους Έλληνες στρατιωτικούς».

«Εμείς τους 8 δεν τους συλλάβαμε. Οι 8 ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα. Οι δικοί μας στρατιωτικοί δεν ζητούν άσυλο στην Τουρκία. Συνελήφθησαν παρά τη θέλησή τους».

Για το προσφυγικό
Στο σημείο αυτό, ο Κ. Ζαχαριάδης έκανε και την (απαραίτητη) σύνδεση με το προσφυγικό. Υπενθύμισε παρενθετικά ότι: «στη δεκαετία του 1990, είχαμε στην Ελλάδα περίπου 400.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά, κυρίως από χώρες της Ευρώπης που τώρα δεν δέχονται μετανάστες. Για τους περισσότερους, δεν υπήρξε καν διαδικασία ασύλου και αφέθηκαν να δουλεύουν παράνομα σε καθεστώς πλήρους εκμετάλλευσης. Το ίδιο συνεχίστηκε και αργότερα, τότε που η Ν.Δ. κυβερνουσε τη δεκαετιά του 2000. έρχονταν άνθρωποι και έμεναν χωρίς χαρτιά, χωρίς δικαιώματα».

Σήμερα, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίζει να κινείται με τις αξίες του ανθρωπισμού σε πρώτο πλάνο. Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, «κύρια προτεραιότητα είναι τα νησιά: α)πώς θα αποσυμπιεστεί η κατάσταση στα νησιά, β) πόσο γρήγορα αυτοί οι άνθρωποι που φτάνουν στα νησιά θα μπορούν να έχουν γνώση για το τι πρόκειται να τους συμβεί και γ) η εξασφάλιση των δικαιωμάτων δικαιώματα των ίδιων των νησιωτών, που έχουν ανταποκριθεί στα ανθρωπιστικά τους καθήκοντα με πρωτόγνωρο παγκοσμίως τρόπο».

«Πρέπει να είναι σαφές ότι το κύριο βάρος της Κοινή Δήλωσηε Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα είναι ότι από τη μεριά της Ευρώπης δίνονται χρήματα στην Τουρκία ώστε οι πρόσφυγες κατά κύριο λόγο να διαμένουν και να βελτιώνουν τη ζωή τους στην Τουρκία και οι επιστροφές είναι διορθωτικός μηχανισμός», συμπλήρωσε ο Κ. Ζαχαριάδης.

«STOP στους πολεμοχαρείς και επιπόλαιους»
Όπως πρόσθεσε ο Κ. Ζαχαριάδης, με βάση τα παραπάνω, “η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην ειρήνη, γι’ αυτό είναι επείγουσα ανάγκη να μπει ένα “STOP” στην κλιμάκωση των πολεμοχαρών και των επιπόλαιων, που απειλούν με ευρύτερη ανάφλεξη τον πλανήτη με αφορμή τη συνεχιζόμενη συριακή κρίση, όπως έκαναν και με την υπόθεση της Κορέας, όπως έκαναν και με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Αναφέρομαι στον πρόεδρο Τράμπ προφανών και στο ακραίο του επιτελείο”.

Αυτό το επιτελείο είναι που θέλει να ακυρώσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, όπως υπενθύμισε ο Γ. Μπουρνούς (η ανάλυση στο 17ο λεπτό του σχετικού βίντεο).

Και όλα αυτά την ώρα που η Συρία επανήλθε με τον πιο εμφατικό και επικίνδυνο τρόπο στο επίκεντρο ενώ πάντα «το κλειδί είναι στα συμβόλαια ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης χώρας αλλά και στους γεωενεργειακούς δρόμους που θα καθοριστούν με το τέλος της σύγκρουσης».

Όπως πρόσθεσε ο Κ. Ζαχαριάδης: «τα θέματα αυτά δεν λύνονται με εμπρηστικές δηλώσεις αλλά πρέπει να πρυτανεύσουν οι νηφάλιες φωνές. Η έκκληση του ΟΗΕ, για ένα αποφασιστικό φρένο στην επικίνδυνη κλιμάκωση και στις απειλές βίας αλλά και για την αναθέρμανση των πολιτικών και διπλωματικών πρωτοβουλιών είναι απολύτως αναγκαίο να βρει ανταπόκριση από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η Ε.Ε. οφείλει να στηρίξει τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ, δεν της ταιριάζουν ούτε η αφωνία, ούτε ο ρόλος του κουμπάρσου. Η δραματική εμπειρία από τις προηγούμενες επεμβάσεις στο Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία και τα καταστροφικά τους αποτελέσματα ελπίζω να βάλουν φρένο στους αφρονες».

Η «ναυτία» της ΝΔ στο «Μακεδονικό»
Ο Γ. Μπουρνούς έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις «θετικές εξελίξεις» στο «Μακεδονικό». αφού πρώτα έκανε μία αναδρομή στο άλυτο επί 26 χρόνια ζήτημα.

Όπως υπενθύμισε ο υπεύθυνος Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, η σύνθετη ονομασία ήταν η θέση του χώρου της Αριστεράς εδώ και πολλά χρόνια, μεταξύ άλλων, για να ακυρώσει και την έξαρση του εθνικισμού και των διαφόρων συνδρόμων καταδίωξης που αναπτύχθηκαν στη δεκαετία του ’90 και έστρωσαν τις καριέρες πολιτικών, αλλά και το δρόμο στο δυνάμωμα της Χρυσής Αυγής. «Ο προοδευτικός χώρος στην κοινωνία μας βρέθηκε στριμωγμένος τα προηγούμενα χρόνια, σε μεγάλο βαθμό με ευθύνη ή αμέλεια του τότε ΠΑΣΟΚ που δεν φρόντισε να αποκρούσει την εθνικιστική ρητορεία ακόμα και στο εσωτερικό του».

Η πραγματικότητα, όπως υπογράμμισε, είναι η εξής: «Το όνομα Μακεδονία έχει ήδη δοθεί σε αυτή τη χώρα, το ζήτημα αυτό έχει λήξει με την “Ενδιάμεση Συμφωνία”, που καθόρισε ως “προσωρινή” ονομασία την “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”». «Παλεύουμε για να τεθεί ένας προσδιορισμός που θα εξουδετερώνει τυχόν εθνικιστικές διεκδικήσεις, θα είναι erga omnes (έναντι όλων) και θα καλύπτει όλες τις χρήσεις», ανέφερε.

Στηλίτευσε τόσο τις παλινωδίες της ηγεσίες της ΝΔ (από την «εθνική θέση του Βουκουρεστίου», μετά τα συλλαλητήρια ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα συναινέσει σε όνομα με τον όρο “Μακεδονία” και τώρα κάνει νέα κυβίστηση) αλλά και στη στάση του ΚΚΕ το οποίο «ασέλγησε σε βάρος της ιστορίας του και της πάγιας θέσης του για το Μακεδονικό περί της ανάγκης για σύνθετη ονομασία».

Άρα όπως συμπλήρωσε ο Γ. Μπουρνούς, ο κλήρος πέφτει στο Κίνημα Αλλαγής, σε περίπτωση που μία συμφωνία έρθει στη Βουλή.

Τέλος, απαντώντας και σε διάφορες μικρομέγαλες ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις που άνθησαν τις προηγούμενες δεκαετίες, σχολίασε: Δεν θέλουμε να «κυριαρχήσουμε» ή να «κατακτήσουμε οικονομικά» τα Βαλκάνια. «Θέλουμε να αναπτυχθούμε μαζί τους προς αμοιβαίο όφελος» και «σε αυτό θα συμβάλει μία λύση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ».

Διαβάστε επίσης