Δέσμη προτάσεων Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ – «Αδειάζει» τον διαπραγματευτή της η γείτονα

Σειρά προτάσεων και ιδεών κατέθεσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, για το θέμα της ονομασίας της – Δ. Τζανακόπουλος: «τέθηκε, θα βρεθεί λύση η οποία δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας» – ΠΓΔΜ: Η έκβαση στον ΟΗΕ για το όνομα θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα για συμβιβασμό

Δέσμη ιδεών «με βάση τι συζητούν οι δύο χώρες και ένα βοηθητικό πλαίσιο», όπως είπε, κατέθεσε στους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς κατά τη συνάντησή τους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με την οποία άνοιξε η αυλαία της διαπραγμάτευσης Αθήνας και Σκοπίων για το όνομα της πΓΔΜ.

«Τα δύο μέρη μόλις έλαβαν την πρόταση και έχουν κάποια σχόλια και ερωτήσεις και την πάνε πίσω στις πρωτεύουσες τους για να τις εκτιμήσουν και να τις μελετήσουν», ανέφερε ο κ. Νίμιτς ξεκινώντας τη δήλωσή του, πλαισιωμένος από τους δύο πρέσβεις.

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε πως πιστεύει ότι «δεν είναι ρεαλιστικό η ΠΓΔΜ να μην έχει τον όρο “Μακεδονία” με κάποια μορφή στην ονομασία της», διευκρινίζοντας: «Δεν είναι ρεαλιστικό να το αποδεχθεί ο λαός αυτής της χώρας, γι αυτό δεν προτείνω ονομασίες που δεν ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού» (Διαβάστε αναλυτικά: «Μια καλή δέσμη ιδεών για έναν ανεκτό συμβιβασμό»: Οι δηλώσεις Νίμιτς μετά τη συνάντηση με τους πρέσβεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ).

«Αδειάζει» τον διαπραγματευτή της η ΠΓΔΜ

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ εκτίμησε ότι μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη και της πΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι αντίστοιχα, και με βάση τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Νίμιτς για την επίλυση του θέματος του ονόματος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό.

Η τοποθέτηση της κυβέρνησης της πΓΔΜ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη που διατύπωσε ο διαπραγματευτής της χώρας Βάσκο Ναουμόφσκι, ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση στο θέμα του ονόματος και αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως αυτό ορίζεται από το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ εξέδωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα μια ανακοίνωση με τίτλο: «Στον ΟΗΕ δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” είναι αφοσιωμένη στην επίλυση της διένεξης που έχει (με την) Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.

Δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές. Αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο κ. Νίμιτς στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, και με βάση τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης εκ μέρους της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”».

Δ.Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να βρεθεί λύση, που δεν θα θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα

Η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει ότι μπορεί για να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ που δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα, επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρεία εθνική και διακομματική συναίνεση και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να σταματήσει το “κρυφτούλι” και να πάρει καθαρή θέση με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και όχι όρους αντιπολιτευτικής τακτικής, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό “247”.

«Η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει ότι μπορεί για να το επιτύχει να επιλύσει ένα πρόβλημα που απασχολεί τη χώρα για πάνω από μια 25ετία, δημιουργεί διαρκώς επιπλοκές στο διεθνές στερέωμα και νομίζω ότι επειδή ακριβώς τα Βαλκάνια είναι μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, έχει περάσει πάρα πολλά, είναι εξαιρετικά σημαντικό σιγά σιγά να κλείνουν οι εκκρεμότητες, να εμπεδώνεται η σταθερότητα για να έχει τη δυνατότητα το σύνολο της περιοχής να περάσει σε μια ιστορική περίοδο συνανάπτυξης, συνεργασίας και αλληλεγγύης» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι η λογική, με την οποία προσέρχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει ακόμα τη θέση της, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει πρωθυπουργό, έχει υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί για το ζήτημα και έχουν εκφράσει με πολύ μεγάλη καθαρότητα τη θέση της κυβέρνησης».

Ταυτόχρονα κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία «να σταματήσει το κρυφτούλι και να μην ξεχνάει ότι είναι λίγο ειρωνικό στη ΝΔ να μιλούν για “διγλωσσία” της κυβέρνησης καθώς το 1992 η ΝΔ, ως μονοκομματική κυβέρνηση τότε, είχε προσέλθει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με δύο εισηγήσεις, μία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και μία εντελώς διαφορετική του υπουργού Εξωτερικών που χειριζόταν το θέμα».

«Η ΝΔ, πρέπει να έχει την υπευθυνότητα να τοποθετηθεί όχι με όρους εσωτερικής πολιτικής συγκυρίας, ούτε με όρους αντιπολιτευτικής τακτικής, αλλά να μιλήσει καθαρά, να πάρει καθαρή θέση ως προς το τι θα κάνει έχοντας ως γνώμονα της τοποθέτησης της το συμφέρον της χώρας και όχι την μικροπολιτική αξιοποίηση ενός θέματος που δεν προσφέρεται για τέτοια» προσέθεσε ο κ. Τζανακόπουλος. Για την έναρξη της διαπραγμάτευσης με τις προτάσεις του κ. Νίμιτς είπε ότι τέθηκε ένα πλαίσιο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βρεθεί λύση η οποία δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

«Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για μυστική διπλωνατία»

Σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι πρόκειται για μια νέα συγκυρία, πρόσθεσε ωστόσο ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, καθώς αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται με την αξίωση, η σύνθετη ονομασία που θα δοθεί στο γειτονικό κράτος να έχει ενιαία χρήση και να μην υπάρχει παράθυρο διπλής ονομασίας.

Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για μυστική διπλωματία, όταν οι στόχοι της διαπραγμάτευσης έχουν γίνει εντελώς ξεκάθαροι από την αρχή, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Υπογράμμισε ότι δεν έχει δοθεί τίποτα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται και να διαστρέφονται δηλώσεις αξιωματούχων, όπως του κ. Νίμιτς, επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή και δεν είναι δεδομένο το αποτέλεσμά της.

Αιχμές κατά όσων ζητούν δημοψήφισμα για το θέμα άφησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος. Εάν δεν βρεθεί λύση, η γειτονική χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Γ. Αμανατίδης: Σημαντικές οι συνομιλίες στην Νέα Υόρκη, δεν προσφέρονται για μικροπολιτική

«Δεν μπορεί να κάνουν κάποιοι μικροπολιτική». «Δεν μπορούν, όσοι έκαναν πραγματικά μυστική διπλωματία με τον κ. Γρυλάκη κ.ά., τώρα που έχει πάει σε συντεταγμένη διαπραγμάτευση η χώρα με τους θεσμούς του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης, να μας κουνάν το δάχτυλο» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης λίγο πριν την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων στη Ν. Υόρκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

O Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του κ. Νίμιτς ότι η πρόταση θα είναι καινούρια καθώς βρισκόμαστε σε μια καινούρια χρονική συγκυρία, υπενθυμίζοντας ότι τόσο ο κ. Νίμιτς όσο και πολλοί άλλοι «λένε ότι στην ενδιάμεση συμφωνία η χώρα μας αποδέχθηκε την είσοδο της FYROM σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, με την προσωρινή ονομασία που εμπεριέχει τον όρο “Μακεδονία”». Επιπλέον «η ενδιάμεση αυτή συμφωνία δεν είχε έρθει ποτέ προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή, αυτό είναι μυστική διπλωματία» σχολίασε ο κ. Αμανατίδης, εγκαλώντας την αντιπολίτευση για αποτελέσματα «αδράνειας και στρουθοκαμηλισμού τόσα χρόνια».

Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί σύμφωνα με την εκτίμηση του υφυπουργού Εξωτερικών είναι «αν συμφέρει εθνικά τη χώρα μας η επίλυση του ζητήματος για τη σταθερότητα στην περιοχή». Ο ίδιος, σε αυτό το πλαίσιο, περιέγραψε τα βασικά χαρακτηριστικά της θέσης της Ελλάδας όπως αυτή διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά: «σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, χωρίς τα στοιχεία αλυτρωτισμού» και «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για την ένταξη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ είναι η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας».

Ο κ. Αμανατίδης κατήγγειλε τη ΝΔ για διγλωσσία τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να λέει για το εσωτερικό της “αφήστε όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν”», επισήμανε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μερίδιο ευθύνης» και υπογράμμισε ότι «γίνεται σπέκουλα για να μην τοποθετηθεί υπεύθυνα».

Επίσης, αντικρούοντας την κριτική για ελλιπή ενημέρωση είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν δίνονται οι μάχες στη διαπραγμάτευση βγάζοντας τα όλα στη φόρα», αποσαφηνίζοντας ότι η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της «υπεράσπισης των συμφερόντων μας με διάλογο, και όταν θα υπάρχουν εξελίξεις προφανώς θα ενημερωθούν όλοι».

Απαντώντας σχετικά με τη θέση της Εκκλησίας ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στην επιστολή του πρωθυπουργού, η οποία, όπως είπε, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο το θέμα.

«Όχι» του ΝΑΤΟ σε ένταξη των Σκοπίων εφόσον δεν επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα

Εν τω μεταξύ, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μεταβαίνει στα Σκόπια δήλωσε σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «MIA», ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους του, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.

Ερωτηθείς εάν η ΠΓΔΜ μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ», σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ
Διαβάστε επίσης