Δήμος Βριλησσίων: «Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς»

 

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς» πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων, παρουσία της Υφυπουργού, κας Σοφίας Ζαχαράκη, του Δρ. Γεράσιμου Χουλιάρα, Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Δρ. Σοφοκλή Σωτηρίου, Υπεύθυνου Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον σύντομο χαιρετισμό του κ. Αγγελόπουλου Παναγιώτη, Καθηγητή – Υπεύθυνου Συντονιστή του Προγράμματος στο 1o Γυμνάσιο, της Δ/ντριας, κας Ευαγγελίας Σύρμα, του κ. Φαλούκα Αθανάσιου, Δ/ντη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας και του Δημάρχου Βριλησσίων, κ. Ξένου Μανιατογιάννη.

Σκοπός της δράσης είναι μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και η τοπική κοινωνία να αποτελέσουν κόμβους γνώσης και ενημέρωσης, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Γεράσιμος Χουλιάρας στη λεπτομερή παρουσίασή του.

Από το 2015 το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, έχουν αναπτύξει και συντονίζουν μια ευρωπαϊκή συνεργασία, μέσω της οποίας λειτουργούν σχολικοί σεισμογράφοι σε εκπαιδευτικά δίκτυα. Σήμερα το δίκτυο περιλαμβάνει 61 σχολικούς σεισμογράφους, καλύπτοντας όλη την εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δρα συνολικά σε 5 χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία).

Το 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων είναι ένα από τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για την επιστήμη και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την καθημερινή ζωή και να δημιουργηθούν τα κίνητρα, ώστε οι εκπαιδευτικοί να υιοθετήσουν καινοτόμες μεθόδους για την ενίσχυση και την ανανέωση της επιστήμης, όπως ανέφερε και στην ομιλία του σχετικά ο Δρ. Σοφοκλής Σωτηρίου, Υπεύθυνος Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός, κα Ζαχαράκη, επεσήμανε ότι «στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που ανοίγουν το σχολείο στον κόσμο και στα δεδομένα που αλλάζουν πολύ γρήγορα».

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Βριλησσίων στο Δίκτυο του Σχολικού Σεισμογράφου και στα «Ανοιχτά Σχολεία». Ευχαρίστησε θερμά τη Δ/ντρια, κα Ευαγγελία Σύρμα, τον κ. Αγγελόπουλο Παναγιώτη, Καθηγητή – Υπεύθυνο Συντονιστή του Προγράμματος στο 1ο Γυμνάσιο, τους μαθητές και τους γονείς των Γυμνασίων και Λυκείων Βριλησσίων, Νέας Ιωνίας και Αγίας Παρασκευής που ήταν παρόντες στην εκδήλωση αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας.

Οι δράσεις του Δικτύου Σχολικού Σεισμογράφου υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Έργο Erasmus+ School Networks Alert Citizens-SNAC και από το έργο Ηorizon 2020 OpenAIRE-Advance, μέσω του οποίου τα δεδομένα που προκύπτουν από το δίκτυο των σχολικών σεισμογράφων φιλοξενούνται, με ανοιχτή πρόσβαση και σε επεξεργάσιμη μορφή στην πλατφόρμα HELIX (Hellenic Data Service), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να τα συμπεριλάβουν στη μαθητική διαδικασία. Επιπλέον, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύσουν τις ερευνητικές τους εργασίες στο Open Schools Journal for Open Science (OSJ) περιγράφοντας την επιστημονική μεθοδολογία που ακολούθησαν.

Διαβάστε επίσης