Δήμος Ελευσίνας:Origami:  ένα κοντέινερ που διπλώνει και ένα σώμα που κινείται

Το «ΟΡΙΓΚΑΜΙ: ένα κοντέινερ που διπλώνει και ένα σώμα που κινείται» είναι ένα βιομηχανικό ειδύλλιο ανάμεσα σε ένα μηχάνημα και μια χορεύτρια, μια μοναδική χορευτική παράσταση στο κατεξοχήν βιομηχανικό σκηνικό της πόλης της Ελευσίνας.

Η Ελευσίνα 2021 φιλοξενεί το έργο «ΟΡΙΓΚΑΜΙ» – που υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης ARC_ hood του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL – για δύο ξεχωριστές παραστάσεις, Παρασκευή 10 Μαΐου στην Πλατεία Νεολαίας Ελευσίνας και Σάββατο 11 Μαΐου στην Παραλία Ελευσίνας (τοποθεσία Φονιάς), τοπόσημα άρρηκτα συνδεδεμένα με την νεότερη ιστορία της Ελευσίνας, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη εμπειρία σύγχρονου χορού στον δημόσιο χώρο της πόλης.

Σκηνικό της παράστασης αποτελεί το ιδιαίτερο αστικό τοπίο της Ελευσίνας και ένα δωδεκάμετρο εμπορευματοκιβώτιο που αλλάζει σχήματα, διπλώνει, αποσπάται σε τρεις τομείς, ίπταται και μεταμορφώνεται για 40 λεπτά σε μια κινητή χορευτική σκηνή.

Η Satchie Noro οικειοποιείται το εμπορευματο-κιβώτιο με το σώμα και την κίνηση της, αντλώντας έμπνευση από την παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική Οριγκάμι, την τέχνη της αναδίπλωσης του χαρτιού. Κατά τη διάρκεια της παράστασης το σώμα που κινείται και οι κινούμενοι όγκοι συγχωνεύονται δημιουργώντας ένα ξεχωριστό θέαμα.

Ο θεατής καλείται να δοκιμάσει καινούργιες προοπτικές και να δει πως ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα-σύμβολα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, το εμπορευματο-κιβώτιο δηλαδή, αυτονομείται από τη μηχανική του λειτουργία, δημιουργεί νέες σχέσεις με τον άνθρωπο και το ανθρώπινο σώμα, και μεταβάλλεται σε ενεργητικό τεχνούργημα και κινητήρια δύναμη πίσω από το έργο.

H παράσταση «ΟΡΙΓΚΑΜΙ» υλοποιείται στα πλαίσια της δράσης ARC_hood του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL που συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020».

Η Ελευσίνα 2021 φιλοξενεί τη δράση στα πλαίσια του προγράμματος «Moving Europe» που επικεντρώνεται στους νέους και στον χορό. Η συνεργασία της Ελευσίνας 2021 και του ARC FOR DANCE FESTIVAL επικεντρώνεται στην site specific χορογραφία, συνδυάζει την κινητικότητα των νέων και ανερχόμενων  χορογράφων με την πόλη της Ελευσίνας και οδηγεί στο Spring Forward το ετήσιο φεστιβάλ της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για τον σύγχρονο χορό Aerowaves τον Απρίλιο του 2021.

Το ARC FOR DANCE FESTIVAL είναι το κατεξοχήν διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού στην Ελλάδα που πρωτοστατεί στην ανάδειξη νέων τάσεων και δημιουργών και υποστηρίζει τα έργα της αναδυόμενης σκηνής σύγχρονου χορού σε ευρωπαϊκή και ελληνική κλίμακα. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσει φέτος στον προγραμματισμό του Φεστιβάλ το έργο «ΟΡΙΓΚΑΜΙ», μία παράσταση με διεθνή παρουσία από το 2013 μέχρι σήμερα που έχει φιλοξενηθεί στη Μασσαλία στο πλαίσιο της εκδήλωσης «17η συνοικία, μια ουτοπική γειτονιά» της θεατρικής ομάδας Generik Vapeur, στο Βαλπαραϊσο της Χιλής  στο φεστιβάλ Teatro Container όπου προστέθηκε για πρώτη φορά εναέρια κίνηση στο κοντέινερ, και στην Biennale de dans du Val-de Marne όπου έκανε πρεμιέρα με πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Fred Costa. Στην Ελλάδα έρχεται για πρώτη φορά έπειτα από την παρουσίαση του στο Κάουνας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022 στα πλαίσια της δράσης ARC_hood του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL.

Ημερομηνίες Παραστάσεων

  • Παρασκευή 10 Μαΐου στην Πλατεία Νεολαίας, Άνω Ελευσίνα

Ώρα Έναρξης: 18:30

  • Σάββατο 11 Μαΐου στην Παραλία Ελευσίνας (τοποθεσία Φονιάς)

Ώρα Έναρξης: 18:30

Πώς να έρθετε:

ΚΤΕΛ Μεγάρων (Αφετηρία: στην είσοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού «Θησείο») Για τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ ενημερωθείτε εδώ. Από σταθμό Μετρό «Αγία Μαρίνα»: Λεωφορείο 876 Ελευσίνα – Αγία Μαρίνα Από Πειραιά: Λεωφορείο 845 Πειραιάς – Ελευσίνα μέσω Θηβών & 871 Πειραιάς – Ελευσίνα Με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο (στάση Μαγούλα) & Λεωφορεία 861/863: Επιβίβαση στάση «Προαστιακός», αποβίβαση στάση «ΟΤΕ».

Διαβάστε επίσης