Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης :Υπεγράφη το Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΣΠΑΥ & ΥΠΕΝ για την αναγέννηση του Υμηττού

Υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργού Ενέργειας & Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη και του Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννη Κωνσταντάτο για την ανάπτυξη του Υμηττού.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης αφού καλωσόρισε τον υπουργό, τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη, τους συναδέλφους του δημάρχους των 11 Δήμων που συμμετέχουν στο Σύνδεσμο Προστασίας του Υμηττού, τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου και όλους τους παριστάμενους είπε:
“Πριν από λίγους μήνες παρουσιάσαμε ως διοίκηση του Σ.Π.Α.Υ. το όραμά μας για την αναγέννηση του Υμηττού με ένα στόχο και ένα σύνθημα:

«Αφού δεν πάνε οι Αθηναίοι στο βουνό, θα πάει το βουνό στους Αθηναίους». Με την υπογραφή του μνημονίου πλέον μπαίνει σε εφαρμογή το ολοκληρωμένο σχέδιο που παρουσιάσαμε για την αναγέννηση του Υμηττού μας. 
Χαρακτήρισε επίσης την σημερινή ημέρα ως ιστορική για τον ΣΠΑΥ και τους 11 δήμους που τον απαρτίζουν καθώς θα πιστοποιηθούν 110 χιλιόμετρα μονοπατιών που θα ενώσουν όλους τους δήμους περιμετρικά του Υμηττού, θα αναδείξουν τον φυσικό του πλούτο και τα πολιτιστικά του μνημεία, και θα προωθηθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως η ορεινή πεζοπορία, η ποδηλασία και ο επιστημονικός τουρισμός για τη μελέτη της χλωρίδας και της πανίδας.

“Στόχος μας είναι να μπορεί κάποιος να μπαίνει π.χ. από τη Γλυφάδα και να μπορεί με ασφάλεια να περπατήσει και να βγει στου Ζωγράφου αν θέλει και να ξέρει ότι από αυτά τα μονοπάτια που είναι πλέον πιστοποιημένα θα βρει όλα όσα χρειάζεται για να κάνει ασφαλή διαδρομή και ουσιαστικά να αθληθεί, να ψυχαγωγηθεί, να το χαρεί.

Επίσης, έχει σημασία για μένα προσωπικά, αλλά και για τον Σ.ΠΑ.Υ., η διαδικασία της ηλεκτροκίνησης ως φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι πολύς κόσμος θέλει να ανέβει στο βουνό αλλά χρειάζεται και βοήθεια.

Απευθυνθήκαμε λοιπόν σε μια μεγάλη εταιρία που εδρεύει στην περιοχή μας εδώ και πενήντα χρόνια, την COSMOCAR, την οποία και ευχαριστώ θερμά, η οποία μας παρείχε τεχνικές συμβουλές σε θέματα ηλεκτροκίνησης ποδηλάτων και αξιοποίησής τους σε ειδικές διαδρομές του Υμηττού.

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος, έκανε ειδική αναφορά στην Επένδυση του Ελληνικού, καθώς ως πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Επένδυσης, έχει ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση μελετών προκειμένου ο Υμηττός να συνδεθεί αρμονικά με το μεγαλύτερο πάρκο που θα δημιουργηθεί μέσα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί εύκολα να συνδυάσει μία δραστηριότητα στο βουνό με ένα περίπατο στο πάρκο και την παραλιακή ζώνη.

Κλείνοντας τέλος τόνισε: “Mέσα από αυτή την προσπάθεια χαράζουμε την στρατηγική ανάταξης και ανάπτυξης του Υμηττού με αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα και με την υποστήριξη του κράτους να πραγματοποιήσουμε έργα και παρεμβάσεις που θα κάνουν τον Υμηττό σημείο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα”.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε:
Μιλώντας για τον Υμηττό, μιλάει κανένας για ένα βουνό που είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα και το έχει τραγουδήσει ένας άλλος Χατζηδάκης, ο Μάνος ο Χατζηδάκης.

Μιλάμε για ένα βουνό το οποίο περιβάλλεται από 11 Δήμους, κυρίως όμως μιλάμε και αυτό δεν το συνειδητοποιούμε, για ένα βουνό γύρω από το οποίο κάθεται, μένει, ζει το 1/10 του Ελληνικού Πληθυσμού, γύρω από τον Υμηττό ζουν ένα εκατομμύριο Ελληνίδες και Έλληνες.

Επομένως κάθε πολιτική για τον Υμηττό είναι πολύ σημαντικότερη από όσο νομίζει κανείς.
Έχουμε μια εκκρεμότητα για τον Υμηττό που αφορά στο Προεδρικό Διάταγμα, είναι κάτι το οποίο είχαμε κληρονομήσει και το οποίο προχωρεί με ταχύτητα αλλά και με προσοχή, έτσι ώστε να διαμορφώσει νέες συνθήκες σφαιρικής προστασίας του Υμηττού.

Eίναι ιδιαίτερα σημαντική η συμφωνία για τα μονοπάτια του Υμηττού και για τη συνολικότερη αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του Υμηττού, γιατί η συμφωνία αυτή στέλνει μήνυμα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής. Στέλνει ένα μήνυμα προστασίας της φύσης, στέλνει ένα μήνυμα σύνδεσης των κατοίκων με την πλούσια φυσική μας κληρονομιά.

Είναι όμως σημαντική αυτή η συμφωνία διότι με λίγα χρήματα γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά, για έξι διαφορετικούς πεζοδρόμους πάνω στο βουνό, ορειβατικούς θα έλεγε κανείς πεζοδρόμους μήκους 110 χιλιομέτρων.

Με τα χρήματα αυτά δίνουμε την δυνατότητα στους Αθηναίους να έρθουν πιο κοντά στον Υμηττό, να έρχονται εδώ, όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές. Είναι λοιπόν μια συμφωνία ιδιαίτερης προστιθέμενης αξίας.

Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η προώθηση του ποδηλάτου, μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε τους ποδηλατόδρομους και είναι σημαντικό ότι τούτο εδώ το έργο, θα συνδέεται με πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να καταλήγουν εδώ, στον Υμηττό. 

Στην εκδήλωση επίσης έδωσαν το παρών:
Κωνσταντίνος Αραβώσης Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, Ευθύμιος Μπακογιάννης  Γ.Γ. Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος, Βασίλειος Παπαγεωργίου Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας
Αθανάσιος Ρέππας  Δασάρχης Πεντέλης, ο  Ανδρέας Μπουντουβής Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Οι δήμαρχοι: 
Γιώργος Χατζηδάκης Αντιπρόεδρος Σ.Π.Α.Υ. & Δήμαρχος Ηλιούπολης
Ισίδωρος Μάδης Δήμαρχος Παιανίας, Βασίλειος Ζορμπάς Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής
Χρήστος Βοσκόπουλος Δήμαρχος Καισαριανής, Δημήτριος Κιούσης Δήμαρχος Κρωπίας
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Βασίλειος Θώδας Δήμαρχος Ζωγράφου, Ηλίας Αποστολόπουλος Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού.

Επίσης παρέστησαν:
Το Διοικητικό Συμβούλιο Σ.Π.Α.Υ., ο Βασίλειος Κατσιγιάννης Διοικητής 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού, οι επικεφαλής των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας & Πυρόσβεσης του Υμηττού, εκπρόσωποι της COSMOCAR A.E. και τα συμβαλλόμενα μέλη του μνημονίου:
Πρόεδρος Π.Ο.Υ. Εμμανουήλ Κιτσέλλης
Πρόεδρος ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. Ιωάννης Λαγός
Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής
CIVINET CY-EL Secretariat AMKE Κοσμάς Αναγνωστόπουλος 
ΣΕΠ Κανέτης Ισίδωρος Πρόεδρος

Διαβάστε επίσης