Δήμος Πεντέλης:Υπογράφηκε πρωτόκολλο διεπιστημονικής και πολιτισμικής συνεργασίας του Δήμου Πεντέλης και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Πρωτόκολλο διεπιστημονικής και πολιτισμικής συνεργασίας υπέγραψαν χθες, η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά και ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Αστεροσκοπείου Αθηνών Καθηγητής Εμμανουήλ Πλειώνης. Τη σύνδεση του επιστημονικού φορέα και τη γεφύρωση της συνέργειάς του στο πλαίσιο του Δήμου ανέλαβε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Πολιτισμικής Αναβάθμισης και Προβολής της Πολιτιστικής Ταυτότητας του Δήμου Πεντέλης Άρτεμις Αργύρη.

Μέσα από την υπογραφή του πρωτοκόλλου, οι δύο πλευρές στοχεύουν:

  • Στη συνεργασία για περιβαλλοντικές δράσεις και πρακτικές για την αειφόρο ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και τη μείωση των κινδύνων αποτυπώνοντας την καίρια σημασία του επιστημολογικού λόγου απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα με ενδεικτική αναφορά σε μελέτες στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων για την Ενέργεια και το Κλίμα και την αξιοποίηση ψηφιακών σταθμών πληροφόρησης και vr park.
  • Στη διοργάνωση σεμιναρίων, εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επιμόρφωσης σε θέματα διαχείρισης και μείωσης των κινδύνων, προγραμμάτων πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με ενεργούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
  • Στον κατάλληλο σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βιωματικών εργαστηρίων, επιστημονικών διαλέξεων, θεματικών εκδηλώσεων και επισκέψεων τόσο εντός του ιστορικού κτηρίου-Θόλο του Αστεροσκοπείου Πεντέλης αλλά και επιχειρώντας περαιτέρω άνοιγμα εξωστρέφειας της γνώσης προς πολλαπλούς χώρους, σχολεία, κοινωνικές δομές, φυσικά και ιστορικά τοπόσημα του Δήμου Πεντέλης, στηρίζοντας το Φεστιβάλ του Δήμου Πεντέλης, το θεσμό του Ελεύθερου Πανεπιστημίου και απευθυνόμενο στο ευρύ φάσμα με όρους συμπερίληψης και πρόσβασης όλων των ηλικιακών ομάδων και ομάδων κοινού.
  • Στην ενδυνάμωση συνεργειών και την κοινή συμμετοχή σε προγράμματα και δράσεις π.χ. ακαδημαϊκών, μορφωτικών και πολιτισμικών ιδρυμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό, αξιοποιώντας το επιστημολογικό απόθεμα του φορέα και αντιστοίχως τη σύγχρονη αυτοδιοικητική δυναμική στην ολιστική ανάδειξη των φυσικών και ιστορικών τοποσήμων της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αποτελεί έναν σημαίνοντα και ιστορικό φορέα ο οποίος έχει αναπτύξει εκτεταμένο ερευνητικό έργο σε διάφορα επιστημονικά πεδία και επίπεδα προτάσσοντας τη διάχυση των επιστημονικών γνώσεων προς το ευρύ κοινό και κυρίως τους νέους, σημαντικό μέρος του οποίου μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο υλικό για τον Δήμο Πεντέλης εντός των ορίων του οποίου δραστηριοποιείται ενεργά το Αστεροσκοπείο Πεντέλης στεγάζοντας ήδη από το 1959 την εντυπωσιακή Θόλο του τηλεσκοπίου Newallπου υπήρξε το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου, δωρεά του Πανεπιστημίου Cambridge.

Διαβάστε επίσης