Δήμος Πετρούπολης: Η Δημοκρατία μέσω της καλλιτεχνικής παρέμβασης των νέων

O Δήμος Πετρούπολης, μετά από αίτηση χρηματοδότησης που υπέβαλλε το Τμήμα Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Οργάνωσης και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 22.12.2018, εγκρίθηκε ως επικεφαλής σε πρόγραμμα Erasmus + KA3 με το διακριτικό τίτλο «Η Δημοκρατία μέσω της καλλιτεχνικής παρέμβασης των νέων».

Tην Τρίτη, 22/02/2019, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης έγινε η παρουσίαση του προγράμματος

Η πρόταση του Δήμου Πετρούπολης αποσκοπεί στην υλοποίηση ενός προγράμματος που μέσα από τις δράσεις του, θα θέσει τις βάσεις για την πρακτική του διαρθρωμένου διαλόγου ανάμεσα στους νέους και στους εκπρόσωπους της πολιτικής.

Ειδικότερα, η πρόταση αυτή διακρίθηκε από τις υπόλοιπες που υποβλήθηκαν, διότι φέρει την καινοτομία και την πρωτοβουλία να συνδράμει στην αναγωγή της εικαστικής έκφρασης των νέων σε πολιτική παρέμβαση και να καταστήσει τους νέους ικανούς να αρθρώσουν πολιτικό λόγο μέσα από εικαστικές δράσεις.

Μεταξύ άλλων στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν θα είναι:

Συναντήσεις, ημερίδες, επαφές με τοπικούς και εθνικούς φορείς, επισκέψεις, συνέντευξη τύπου, χρήση και προβολή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καταγραφή απόψεων των νέων, δημιουργία εικαστικών έργων, απονομή στους συμμετέχοντες πτυχίου youthpass κ.α.

 Το πρόγραμμα Partyouth Erasmus+ του Δήμου Πετρούπολης έχει ως σκοπό:

  • Να συνδράμει στην εκφορά διαρθρωμένου διαλόγου μέσα από την εικαστική παρέμβαση των νέων, για να εμπλουτιστεί με τα αισθητικά μέσα έκφρασης των εικαστικών τεχνών.
  • Να δώσει τα μέσα για ελεύθερη έκφραση των νέων (σε μορφή εικαστικών εκθέσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο) ώστε να αποτελέσει εφαλτήριο για τη διοργάνωση συζητήσεων, ημερίδων και συνεδρίων των        οποίων η θεματική θα αφορά τη χάραξη πολιτικής για την υποστήριξη των νέων.
  • Να προωθήσει την εικαστική δημιουργία σε πολιτική παρέμβαση και να οδηγήσει τους νέους σε διεξόδους από τα προβλήματα που τους απασχολούν.
  • Επίσης να βοηθήσει στην εξέλιξη και ανάπτυξη της Τέχνης ως δίοδο ή γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της νεότητας και της ευρωπαϊκής πολιτικής.
  • Επιπλέον, το πρόγραμμα στοχεύει και στην στήριξη ιδιαίτερα ευπαθών κοινωνικών ομάδων νέων και στην ενεργή συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και τις δράσεις του, όπως τα άτομα με αναπηρία, οι άνεργοι κ.α.
  • Ενίσχυση δεξιοτήτων των νέων στην κριτική σκέψη και τον διαπολιτισμικό διάλογο.

Οι εικαστικές τέχνες, ως προσέγγιση έκφρασης και δημιουργίας βοηθούν στην ανάπτυξη δράσεων οριζόντιου χαρακτήρα με την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών για την εμψύχωση – ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και τη διασύνδεσή τους με τα κοινά.

Πρόκειται για διοργάνωση εθνικής συνάντησης με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, η οποία περιλαμβάνει ενημερωτικές εκδηλώσεις και  συζητήσεις μεταξύ νέων και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων, εμπειρογνωμόνων και πολιτικών. Στις δράσεις του προγράμματος συμμετέχουν και οι μαθητές των τμημάτων ζωγραφικής και κεραμικής του Δήμου μας με τη συνεργασία των δασκάλων. Η εβδομάδα του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Πνευματικού και Πολιτιστικού κέντρου.

Όπως σημείωσε η αντιδήμαρχος πολιτισμού, κα Πουλογιαννοπούλου, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο και αφορά νέους από 13 έως 30 ετών. Το πρόγραμμα θα έχει προτάσεις που δουλεύουν στη ζωή, όπως τόνισε. Ακόμα, υπογράμμισε ότι δεν είναι μεγάλη η χρηματοδότηση του προγράμματος από ΕΕ, Περιφέρεια κλπ κι ότι έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια από τους ανθρώπους του Δήμου για να το καταφέρουν, γιατί όπως επεσήμανε «Δεν είναι εύκολο να μπεις σε προγράμματα της ΕΕ».

Σε ερώτηση που της έγινε από την εφημερίδα Τα εν Δήμω, σχετικά με τη στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στην ΕΕ, απάντησε: «Έχουμε δεχτεί πάρα πολλές επικρίσεις ότι δεν λαμβάνουμε προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν δημοτική αρχή. εμείς παρόλα αυτά όσο προγράμματα βοηθούν Τους δημότες μας να συμμετέχουν Και να ενεργοποιούνται με συλλογικότητες τα αξιοποιούμε. Αυτό το πρόγραμμα που αφορά τη δημοκρατία εμείς μπορούμε να πούμε ότι αν πραγματικά εξελιχθεί Όπως θέλουμε, δηλαδή να μιλάμε για δημοκρατία μέσα από την τέχνη, για το χτύπημα του φασισμού κλπ τότε δεν βλέπουμε το λόγο γιατί να μην το αξιοποιήσουμε. εμείς ναι είμαστε ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.»

Στον χαιρετισμό της η κα Αθανασίου, γλύπτρια, καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, σημείωσε ότι η συνεργασία με τους φορείς ήταν πολύ καλή και ενημέρωσε ότι στα πλαίσια του προγράμματος είναι προγραμματισμένη επίσκεψη της ΑΣΚΤ από νέους-μέλη των καλλιτεχνικό τμημάτων του Δήμου.

Τέλος, στην παρουσίαση παρέστησαν μέλη των καλλιτεχνικών τμημάτων του Δήμου, καθηγητές και υπεύθυνοι των τμημάτων αυτών, δημότες και εκπρόσωποι της Περιφέρειας.

 

Διαβάστε επίσης