Δήμος Χαλανδρίου: Η ψυχολογία του φασισμού

Βιβλιοπαρουσίαση-Συζήτηση στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο

Ποια είναι τα ψυχολογικά αίτια του φασισμού; Ποιες είναι οι συνθήκες που τον εκτρέφουν; Γιατί ζούμε την αναβίωσή του μετά την καταστροφή στην οποία ο οδήγησε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος; Ποια είναι η άμυνα της κοινωνίας μας απέναντι στο φαινόμενο που έπληξε όσο τίποτα άλλο τον σύγχρονο κόσμο; Όλα αυτά θα απασχολήσουν τη συζήτηση κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μαρκέτου Ψυχολογία του Φασισμού,που θα γίνει στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου (Φιλικής Εταιρείας & Τομπάζη 18) στις 8.30 μ.μ. το Σάββατο 21 Απριλίου,μια ημερομηνία – θλιβερό ορόσημο για τη διαμόρφωση του φασισμού στη χώρα μας.

Το βιβλίο αποτελεί μια «διερεύνηση της διείσδυσης και της επιρροής του φασισμού στο κοινωνικό σώμα» και φωτίζει τις πτυχές εκείνες του ανθρώπινου ψυχισμού που εκμεταλλεύεται το φαινόμενο ώστε να αναπτυχθεί σε μια κοινωνία κάτω από ορισμένες συνθήκες. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου, ψυχίατρος Νίκος Μαρκέτος, αυτό στο οποίο εστιάζει το βιβλίο του είναι «οι συνθήκες που προηγούνται του φασισμού όπως η κρίση, η διάψευση, η ματαίωση ειδικότερα στα στρώματα που πλήττονται, δηλαδή τη μικρομεσαία τάξη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς».

Ειδικότερα για το υπόστρωμα του φασισμού στη χώρα μας ο ίδιος υπογραμμίζει: «Η ελληνική κοινωνία είναι μια τραυματισμένη κοινωνία. Έχει υποστεί αρκετές κακοποιήσεις σε όλα αυτά τα χρόνια που προηγήθηκαν. Επιπλέον, η κρίση σε μια περίοδο επέλασης του νεοφιλελευθερισμού κόστισε πολύ ειδικά στην Ελλάδα που υπήρξε πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού με την επιβολή μέτρων που στη συνέχεια θα εφαρμόζονταν αλλού. Όλα αυτά έχουν επίπτωση στον ψυχισμό του κόσμου συνολικά και αποτελούν τα ευάλωτα σημεία της ελληνικής κοινωνίας πάνω στα οποία μπορεί να πατήσει ο φασισμός.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Ψυχολογία του Φασισμού εξηγεί ότι το κίνητρό του για να γράψει σχετικά με τον φασισμό ήταν η περίοδος έξαρσής του με τη Χρυσή Αυγή και όλα αυτά που ζούμε σήμερα: «Ζήσαμε εξαιτίας του φασισμού όλες αυτές τις καταστροφές, ιστορικά πρόσφατα, πριν από 70 χρόνια και υπήρξε μια μεγάλη προσπάθεια και σε επίπεδο πολιτικής και άλλων επιστημών να κατανοήσει ο κόσμος τα δεινά συνέβησαν ώστε να μην ξανασυμβούν. Από την πλευρά της ψυχολογίας έχουν γραφτεί εξαντλητικά για το φαινόμενο πολλά σημαντικά πράγματα .Για αυτούς που ασπάζονται το φασισμό, η πολιτική τους είναι η δράση τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο που τα μέλη της Χρυσής Αυγής ήταν στη φυλακή, ο Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι παίρνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αυτό είναι σαν ένας τρόπος να προωθήσουν την πολιτική τους μέσα από αυτού του είδους τη δράση».

Το βιβλίο του Νίκου Μαρκέτου αναφέρεται σε παραδείγματα σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου και τις πρακτικές του διεθνώς από τον ιταλικό φασισμό και τον ναζισμό αλλά και μέχρι και σήμερα στη χώρα μας ενώ δεν «αφήνει» τον/την αναγνώστη/ριά του χωρίς «αντίδοτο» στο πιο δυνατό δηλητήριο που πότισε ιστορικά την ανθρωπότητα: «Η απάντηση σε όλα αυτά, που αναπτύσσω και στον επίλογο του βιβλίου μου, είναι τα ανθρώπιναδίκτυα, τα οποία σταματάνε αυτόν τον απομονωτισμό και αποτελούν προστασία και άμυνα απέναντι στον φασισμό. Σχετικά με αυτά τα ανθρώπινα δίκτυα πρέπει να μιλήσουμε πλέον μια νέα γλώσσα» τονίζει ο Νίκος Μαρκέτος.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες στον τομέα τους και άνθρωποι με έντονη κοινωνική δράση και συμμετοχή στους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο τραπέζι των ομιλητών θα βρίσκονται οι:

  • Πάνος Λάμπρου, δημοσιογράφος
  • Σπύρος Μαρκέτος, ιστορικός – καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ
  • Δημήτρης Πλουμπίδης, καθηγητής Ψυχιατρικής – πρόεδροςτης ΕλληνικήςΨυχιατρικής Εταιρείας
  • Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Μαγριπλής, παιδοψυχίατρος – υποδιοικητής Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας.
Διαβάστε επίσης