Δήμος Χαϊδάριου: Ανακοίνωση Προϋπολογισμού 2019

Την Τετάρτη 19/12/2018 το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε τον Προϋπολογισμό έτους 2019 του Δήμου Χαϊδαρίου. Στην Εισηγητική του ομιλία ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Μοσχονάς τόνισε ότι:

«…Ο φετινός προϋπολογισμός έχει το εξής χαρακτηριστικό: είναι ο πιο δύσκολος που έχει κατατεθεί σε αυτή τη θητεία από την δημοτική αρχή και παράλληλα ο τελευταίος πριν από τις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση που θα γίνουν την επόμενη χρονιά. Η νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων προς τους  ΟΤΑ  που δημιουργείται (ενδεικτικά στον προϋπολογισμό του κράτους  για το 2019 οι ΚΑΠ είναι  μειωμένοι κατά 642 εκατ. ευρώ, ενώ δεν εφαρμόζεται ο Ν. 3852/2010 με αποτέλεσμα η Τοπική Διοίκηση αντί να εισπράξει 5,985 δις ευρώ να εισπράττει μόλις 1,76 δις ευρώ…. ), η μεταβίβαση νέων αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων προς τους ΟΤΑ χωρίς την αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση (πχ επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας, παροχές σε είδος σε διευρυμένες κατηγορίες εργαζομένων κλπ ώστε να φαινόμαστε ως κυβερνώντες καλοί αλλά άλλοι να πληρώνουν το μάρμαρο που λέει ο λαός μας), δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Δε θα μπορούσε φυσικά να συμβαίνει κάτι διαφορετικό  στο Δήμο μας.

Θα ήταν σκόπιμο σε αυτό το σημείο να δώσουμε την εικόνα σε σχέση με την αρχική περίοδο ανάληψης της διοίκησης του Δήμου μας από την δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Στον προϋπολογισμό του 2015 τα τακτικά έσοδα του Δήμου
(κωδ. 0) ανερχόταν σε 13.436.470,45€, ενώ στον φετινό ανέρχονται σε 11.885.636,64 €, δηλαδή μείωση μέσα σε 4 χρόνια της τάξεως περίπου 12%.

Ακολουθώντας λοιπόν τις αναγκαστικές κατευθύνσεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία όπως έχουμε αναφέρει σε κάθε συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αποτελεί το κρατικό «ευαγγέλιο» κατάρτισης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ,  ο μόνος δρόμος που επιδιώκουν να ακολουθήσουν οι Δήμοι για να αντιμετωπίσουν τις περικοπές αυτές είναι η λεγόμενη περιοριστική πολιτική. Δηλαδή να προβούν σε μειώσεις  μη ανελαστικών δαπανών, ως εκ τούτου να μειωθούν δαπάνες που θα έπρεπε να διατεθούν για την ουσιαστική αντιμετώπιση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, καθώς και για έργα υποδομής. Μόνο έτσι μπορούν να είναι ισοσκελισμένοι οι προϋπολογισμοί και να αποφύγεις την παγίδα της λεγόμενης « εξυγίανσης».

Βέβαια, το ίδιο το κράτος στο όνομα της οικονομικής αυτοτέλειας κατευθύνει και σε έναν άλλο δρόμο….

Τις αυξήσεις της φορολογίας, την επιβολή τροφείων, τελών, κάθε είδους  χαράτσι  που θα αυξάνει τα έσοδα των δήμων, θα μειώνει, όμως, ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών, οι οποίες μετά την τεράστια φοροληστεία που υφίστανται να βάλουν για άλλη μια φορά βαθιά το χέρι στη τσέπη για να έχουν  τα παιδιά τους ποιοτικές υπηρεσίες στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τους παιδικούς σταθμούς κλπ.

Εμείς σαν Δημοτική Αρχή, αντιπαλεύουμε αυτήν την πολιτική από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στις «νουθεσίες» της κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης και τώρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, να τα πληρώσουν οι δημότες, ο εργαζόμενος λαός.

Αλλά και τώρα που φαίνονται κάποια αναιμικά σημάδια μιας «ανάπτυξης», στα πλαίσια βέβαια του συστήματος και σε βάρος πάντοτε των λαϊκών στρωμάτων, δεν πρόκειται να συμμετέχουμε. Δεν θα υιοθετήσουμε  προτάσεις και κατευθύνσεις που και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο υποστηρίζονται από διάφορες παρατάξεις, να στραφούμε σε προγράμματα τα οποία είτε κατευθείαν, είτε με συγχρηματοδότηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγούν τους ιδιώτες από την πίσω πόρτα, όπως λέει ο λαός μας, στο να ελέγξουν   σιγά – σιγά τις δημοτικές υπηρεσίες, εις βάρος των δημοτών με την περαιτέρω φορολόγηση (πχ. ΣΔΙΤ σε καθαριότητα, κοινωνική πρόνοια, αθλητισμό κλπ).

Είχαμε πει και άλλες φορές ότι ένας προϋπολογισμός ποτέ δεν είναι απλά ένα λογιστικό φύλλο. Πάντα αποτελεί σε ένα βαθμό την έκφραση  μιας πολιτικής. Βέβαια η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει  ότι στην ουσία ο αυτοδιοικητικός  χαρακτήρας στους δήμους δεν υφίσταται. Είχαμε διαχρονικά την άρνηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προχωρήσουμε στην απαλλαγή των δημοτικών τελών για ανέργους, τρίτεκνες οικογένειες κλπ.  Και ενώ είχαμε χορτάσει από τις εξαγγελίες για περισσότερη και πιο «άμεση δημοκρατία» που θα έφερνε ο «Κλεισθένης» με ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης κ.α., φέτος η Αποκεντρωμένη προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και απαγορεύει και τη μείωση στους νέους εμποροβιοτέχνες καθώς και στους εμποροβιοτέχνες με καταστήματα έως 100 τμ.

Τι δείχνει αυτό; Ότι είτε με νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, είτε με «σοσιαλιστική», είτε με «αριστερή», όπως υποστηρίζει πως είναι η σημερινή, η πολιτική που εφαρμόζεται είναι αυτή που ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο και φορτώνει τα βάρη όλα στον εργαζόμενο ή άνεργο λαό μας, είτε σε στενή συνεργασία, είτε καθ’ υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι αυτό και απευθυνόμενοι στους συμπολίτες μας, τους κοιτάμε στα μάτια και τους λέμε: «αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε και όχι για να υπηρετήσουμε αυτό το σύστημα, για την κατάργηση κάθε φορολογίας και όχι απλά να γίνει λιγότερο επώδυνη για όλους μας. Σε αυτόν τον αγώνα θέλουμε τους Δημότες συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες».

«…Συνοψίζοντας  ο  προϋπολογισμός, ο οποίος  παρουσιάζεται  σήμερα  δεν είναι αυτός που οραματιζόμαστε  σαν  δημοτική  αρχή.  Στο βαθμό που μπορούμε, προσπαθούμε να ελαφρύνουμε όσο μπορούμε τα λαϊκά στρώματα, όπως για παράδειγμα με την κατάργηση ή τις μειώσεις των τροφείων για πολλούς συμπολίτες μας που έχουν παιδιά στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, με τις χαμηλές ως μηδενικές συνδρομές στα προγράμματα των διευθύνσεων του Αθλητισμού και Πολιτισμού. Παράλληλα διατηρείται η μείωση των ανταποδοτικών τελών για τις κατοικίες μέχρι 90 τμ.

Γνωρίζουμε  πάρα  πολύ  καλά  επίσης  ότι  κανένας  Δήμαρχος  ή δημοτική αρχή δεν θα μπορούσε να λύσει τα γενικότερα ζητήματα  που απασχολούν τα λαϊκά στρώματα όπως η ανεργία, η ακρίβεια στα βασικά είδη διαβίωσης κλπ.

Για  παράδειγμα, με την ανεργία στο Χαϊδάρι να αγγίζει  πλέον περίπου  το  30%,  δεν  ξέρω  πως  και  πού  θα  βρει όλος  αυτός  ο  κόσμος  μόνιμη  και σταθερή  δουλειά με  δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες. Μήπως με τα ΣΔΙΤ;  Ή μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ και των ΜΚΟ της απλήρωτης ή  κακοπληρωμένης εργασίας;

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορεί ο Δήμος από μόνος του  να παρακάμψει το αντιδραστικό πλαίσιο αυτής της εξουσίας και της πολιτικής που εφαρμόζεται. Γι’ αυτό αντιστεκόμαστε και διεκδικούμε προκειμένου να αποσπάσουμε κάποιες θετικές κατακτήσεις για τους πολίτες και την πόλη. Για να μπορέσει, όμως, να δει ο τόπος μας πραγματικά άσπρη μέρα, που λέει ο λαός μας, πρέπει να ανατρέψει την πολιτική και την εξουσία του κεφαλαίου.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι ο  κόσμος   πρέπει  να γυρίσει την πλάτη σε αυτούς που καλλιεργούν αυταπάτες ότι μπορούν να λυθούν τα προβλήματα με εναλλαγή απλά διαχειριστών της τοπικής εξουσίας. Μαζικά να κινητοποιηθεί, να  απαιτήσει  μεγαλύτερη  αύξηση  της  χρηματοδότησης  των  δήμων, να  απαιτήσει  έργα με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες στις πόλεις που να αντιμετωπίζουν τα τεράστια  προβλήματα  σε  έλλειψη  αθλητικών   χώρων,  σε  υποδομές,  σε αντιπλημμυρικά,    σε    ελεύθερους χώρους, σε διαμόρφωση πλατειών,  κοινόχρηστων  χώρων,  θεματικών  πάρκων  και  όλα αυτά  και  όχι να  δίνονται  με  κατευθύνσεις  σε  συγκεκριμένους  τομείς  που  δραστηριοποιείται το μεγάλο  κεφάλαιο…»

 

Διαβάστε επίσης