Δήμος Χαϊδαρίου:ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ!

 

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο κατά την οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙZA προσπαθεί να κρύψει «κάτω από το χαλί» τα θύματα της πολιτικής της. Ένα από αυτά είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που διαμένουν στα Κέντρα Φιλοξενίας σε ολόκληρη την Ελλάδα και στα νησιά, αλλά και στην πόλη μας, στο Χαϊδάρι.

Χιλιάδες γυναίκες, νέοι, παιδιά, και ασυνόδευτα ανήλικα ζουν σε Κέντρα Φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, σε συνθήκες που κανένας μας δεν θα άντεχε ούτε για μία μέρα.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες και τις διαβεβαιώσεις που δίνει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, δια στόματος του Υπουργού κ. Βίτσα, το επίπεδο διαβίωσης όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αντιθέτως, χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δόθηκαν στις ΜΚΟ τελείωσαν, και τώρα, που η κάνουλα της χρηματοδότησης έκλεισε, έμειναν οι πρόσφυγες να ζουν σε άθλιες συνθήκες και επιπλέον μόνοι τους να φροντίζουν, με δικά τους μέσα για τη μετακίνησή τους, τις παροχές υγείας, τα έξοδα της καθημερινότητας και κυρίως.

Το πρόβλημα οξύνεται περισσότερο με την άρον-άρον μεταφορά προσφύγων από τα Κέντρα της Μόριας, της Χίου και της Σάμου σε αυτό του Σκαραμαγκά, αλλά και την όπως-όπως εγκατάσταση τους σε σκηνές τοποθετημένες στους ελεύθερους χώρους του camp.

Τόσοι χειμώνες που έζησαν ξυπόλητοι σε παράγκες μετρώντας ακόμα και νεκρούς δεν έπεισαν την Κυβέρνηση για την ανάγκη άμεσης εκκένωσης των νησιών, ενώ το πραγματοποιεί τώρα, δίχως να βελτιώνει στο παραμικρό τις συνθήκες ζωής αυτών των ανθρώπων, αφού και πάλι σε σκηνές τους στέλνει να ζήσουν χωρίς να έχουν ούτε τα απαραίτητα! Εδώ και καιρό θα έπρεπε να είχαν κλείσει όλα τα hot spot  στα νησιά. Οι πρόσφυγες έπρεπε να ζουν με τις οικογένειές τους στις χώρες προορισμού, ενώ για όσο διάστημα βρίσκονταν στη χώρα μας έπρεπε να ζουν σε σπίτια, όπως όλοι οι άνθρωποι, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στην οδύσσεια των ξεριζωμένων και  είναι υπεύθυνη γι’ αυτό, αφού η Συμφωνία που έκανε με την ΕΕ φυλακίζει στην Ελλάδα χιλιάδες μετανάστες που επιθυμούν να σμίξουν με τις οικογένειές τους, οι οποίες βρίσκονται σε άλλες χώρες, καταδικάζοντές τις να μείνουν χωρισμένες για χρόνια!

Από την αρχή, από την περίοδο που οι πρόσφυγες έφταναν στα νησιά μισοπνιγμένοι, έπρεπε να δοθούν άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα για να μπορούν να ταξιδέψουν νόμιμα χωρίς καθυστέρηση στις χώρες προορισμού. Αντ’ αυτού, πλέχτηκε ένα γαϊτανάκι μετεγκαταστάσεων, κάνοντας ταλαιπωρημένους και δυστυχισμένους ανθρώπους μπαλάκι από περιοχή σε περιοχή, σε όλη την Ελλάδα.

Πάνω σε αυτή τη βάση κερδοσκόπησαν διάφορες ΜΚΟ, «συνεργαζόμενες» άψογα με την Κυβέρνηση, αναπτύχθηκαν κυκλώματα παράνομης διακίνησης προσφύγων, γυναικών και παιδιών, δόθηκε έδαφος σε φασίστες και άλλους ρατσιστές να χύσουν το δηλητήριο της μισανθρωπιάς και κυρίως, χρησιμοποιήθηκαν από την Κυβέρνηση ως «διαπραγματευτικό χαρτί» για την περίφημη εκμετάλλευση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας.

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι τεράστιες, γιατί συμμετέχει ενεργά στους σχεδιασμούς των δολοφόνων ιμπεριαλιστών, εμπλέκοντας και τον ελληνικό λαό στα επικίνδυνα μονοπάτια του πολέμου. Ασκεί μια πολιτική που ευθυγραμμίζεται με αυτή των μακελάρηδων όλων αυτών των ανθρώπων, τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ. Φαίνεται πλέον πιο καθαρά, ότι όσο πιο ισχυρούς ιμπεριαλιστές συμμάχους έχεις τόσο οι λαοί είναι ανασφαλείς, τόσο οι ζωές εκατομμυρίων θα εξαρτώνται από την προσπάθεια για περισσότερη κερδοφορία.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου και οι κάτοικοι της πόλης, είμαστε σταθεροί συμπαραστάτες των προσφύγων, στηρίζουμε την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Γιατί και αυτοί όπως και εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να πάνε σχολείο για να μορφωθούν, θέλουμε να έχουμε πρόσβαση σε ένα αναβαθμισμένο σύστημα υγείας, θέλουμε να ζούμε ειρηνικά, να έχουμε δουλειά και οι κόποι μας να πληρώνονται.

Μας ενώνει με αυτούς τους ανθρώπους κάτι πιο δυνατό από την αλληλεγγύη, στην οποία πρωτοστατήσαμε. Είναι η κοινή μοίρα των λαών απέναντι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών!

Γι’ αυτό και απαιτούμε από την Κυβέρνηση:

  • Απευθείας, ασφαλής μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών από τα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα.
  • Να κλείσουν τώρα όλα τα HotSpot, χωρίς να δημιουργηθούν ξανά παλιές και νέες Μόριες.
  • Να διασφαλισθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσο διάστημα φιλοξενούνται στις προσφυγικές δομές και άμεσα να προχωρήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων στις αστικές ζώνες, σε διαμερίσματα και πολυκατοικίες.
  • Να δοθούν τώρα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους αιτούντες.
  • Να απλοποιηθούν άμεσα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου για όλους τους πρόσφυγες, να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες.
  • Άμεση εξασφάλιση στέγης για όσο μένουν στη χώρα μας. Να πάψουν άμεσα φαινόμενα έξωσης των προσφύγων, όπως συνέβη με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, όπου τους καλούν να εγκαταλείψουν διαμερίσματα που μένουν έως το τέλος του Μάρτη!!
  • Άμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Καμιά συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμιά διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις.
  • Να καταργηθούν οι συμφωνίες ποσόστωσης μεταναστών ανά χώρα, οι συμφωνίες ανάμεσα σε ΕΕ – Τουρκία και Ελλάδα που ευθύνονται για τον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας.

Μέχρι να εξασφαλιστούν τα παραπάνω, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης και του Κράτους, να διαμορφωθούν κρατικές υποδομές στα κέντρα φιλοξενίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη νομική στήριξη αλλά και τη μέριμνα για ασυνόδευτα παιδιά και ηλικιωμένους πρόσφυγες όσο ζουν στους χώρους φιλοξενίας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Διαβάστε επίσης