Δήμος Χαϊδαρίου: Λέμε όχι στους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας

Ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή πολλών φορέων η σύσκεψη που κάλεσε η δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου για την οργάνωση της πάλης ενάντια στου Πλειστηριασμούς που προωθεί η Κυβέρνηση για οφειλές του λαού προς τους Δήμους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν 17 φορείς από το Χαϊδάρι. Ανάμεσά τους ήταν εργατικά σωματεία, Εθνικοτοπικοί Σύλλογοι, Αθλητικά Σωματεία, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων της πόλης μας και Πολιτιστικοί και Εξωραϊστικοί Σύλλογοι.

Την Εισηγητική Ομιλία στη Σύσκεψη έκανε ο Παναγιώτης Μοσχονάς, Αντιδήμαρχος των Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«…Στο στόχαστρο της κυβέρνησης, των κομμάτων που υπηρετούν την πολιτική της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά που χρωστούν μικρά ποσά. Την ίδια ώρα που τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα κατάφεραν, όπως και στο παρελθόν, τα τεράστια χρέη τους να θεωρούνται πλέον «ξεγραμμένα». Θυμίζουμε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί και η σημερινή, με νόμο έχουν δώσει 60 απαλλαγές στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, αποσυνδέοντας τα έσοδα από την φορολογία που πρέπει να πληρώσουν και το αντικατέστησε αυτό , με ένα πολύ μικρό παράβολο για να αποφεύγει την φορολογία. Δηλαδή είτε 1εκ.€ κέρδη έχει από ένα πλοίο, είτε 1δις € , θα πληρώσει 5.300 δολάρια…»

Ενώ σε άλλο σημείο της εισήγηση ανέφερε ότι:

«…Το συμπέρασμα που βγαίνει και από τη διαδικασία του διακανονισμού των 100 δόσεων είναι ότι υπάρχει δυσκολία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μισθωτών και των συνταξιούχων, που αποτελούσαν την πλειοψηφία όσων μπήκαν σε ρύθμιση, να ανταποκριθούν στην εκτεταμένη φοροληστεία.

Μας απασχολεί σαν δημοτική αρχή πως θα μπορέσουμε να συμβάλουμε σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μην λεηλατηθεί η περιουσία και οι κόποι μιας ζωής της λαϊκής οικογένειας στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Γι’ αυτό και σκοπεύουμε με τη σημερινή  σύσκεψη, με την συμμετοχή φορέων της πόλης μας, από κοινού να δώσουμε απάντηση σε αυτά που βιώνει σήμερα ο λαός μας.

Δηλώνουμε ότι όσο μας αφορά ως Δημοτική Αρχή δεν θα επιτρέψουμε για μικροοφειλές στο δήμο, για ανθρώπους και νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν, να γίνουν κατασχέσεις στην περιουσία τους. Να κινδυνέψει το σπιτικό τους και να είναι αφορμή ο Δήμος και οι οφειλές σε αυτόν. Αυτό δεν θα μας το συγχωρέσει κανένας, ούτε σε εμάς, ούτε στις υπηρεσίες και οφείλουμε να μπούμε εμπόδιο στην επιδρομή που γίνεται μεθοδικά στο λαϊκό βιός. Οφείλουμε να το κάνουμε με το λαό και το κίνημά του συμπαραστάτη και αρωγό.

Σε αυτή την κατεύθυνση το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει:

Τη Διεκδίκηση από την Κυβέρνηση άμεσης νομοθετικής ρύθμισης, που να προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις με γνώμονα την οικονομική της κατάσταση και να δίνει το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν για διαγραφές οφειλών σε αυτούς που αποδεδειγμένα ούτε μπορούν, ούτε έχουν να πληρώσουν.

Πιο συγκεκριμένα αποφάσισε να προχωρήσει στα εξής:

α)  Πλήρη διαγραφή των οφειλών σε μακροχρόνια ανέργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ

β)  Πλήρη διαγραφή των οφειλών σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία 5ετία κατά μέσο όρο έως 12.000€, μία (1) κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.

γ) Πλήρη διαγραφή των οφειλών σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000€ και μία (1) κατοικία.

δ) Από 12.000€-25.000€ οικογενειακό εισόδημα, να γίνει διαγραφή προσαυξήσεων και καταβολή του χρέους σε 200 δόσεις.

ε) Από 25.000-50.000€ διαγραφή προσαυξήσεων και αποπληρωμή του χρέους σε 150 μηνιαίες δόσεις…»

Μαζί με τους φορείς της πόλης να προχωρήσουμε σε:

  • Πρωτοβουλίες δράσης και ενημέρωση του λαού για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Πρωτοβουλίες στην εφορία, στον ΟΑΕΕ και αλλού προκειμένου να μην γίνουν πλειστηριασμοί για χρέη προς αυτούς τους φορείς.
  • Λειτουργία της Επιτροπής Συμβιβαστικής Επίλυσης των Φορολογικών Διαφορών και αμφισβητήσεων.

Στη Σύσκεψη συμμετείχαν οι: Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου, Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο», ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΑ «Δαφνί», Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Χαϊδαρίου, Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω- Αγ. Βαρβάρας- Χαϊδαρίου, Σύλλογος Γυναικών Χαϊδαρίου (ΟΓΕ), Ένωση Γονέων Χαϊδαρίου, Σύλλογος Κάτω Αφαίας, Σύλλογος Γονέων 14ου Δημοτικού Σχολείου, Παράρτημα του ΕΣΥΝ Χαϊδαρίου, ΑΕ Χαϊδαρίου, ΔΣ Συλλόγου Γονέων 1ου Λυκείου Χαϊδαρίου, Αθλητικός Σύλλογος Ξιφασκίας Χαϊδαρίου, Εξωραϊστικός Σύλλογος Αφαίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Δάσους Χαϊδαρίου, Ένωση Μακεδόνων και Θρακιωτών Δυτικής Αττικής και Σύλλογος Πυργουσών Αττικής ¨Το Πυργί Χίου».

Διαβάστε επίσης