Εκδήλωση μνήμης για τους αγωνιστές του Μπλόκου Λόφου στο Περιστέρι

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 Οκτώβρη 10:30 π.μ. στην πλατεία Μπλόκου, Λόφος Αξιωματικών (Θηβών & Τζων Κέννεντυ)

Εκδήλωση τιμής & μνήμης για τους αγωνιστές του Μπλόκου Λόφου

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 Οκτώβρη 10:30 π.μ. στην πλατεία Μπλόκου, Λόφος Αξιωματικών (Θηβών & Τζων Κέννεντυ)

Θα μιλήσει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ

μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ και δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου

Στο χώρο θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης για το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ Περιστερίου.

Οι εκλογές θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Οκτώβρη τις ώρες 9:00 – 13:00 και 15:00 – 21:00, στα Γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Παναγή Τσαλδάρη, έναντι εκλ. Ευαγγελίστριας)

Η εργατούπολη του Περιστερίου, των μεγάλων λαϊκών αγώνων και της αντίστασης κατά την κατοχή, δε γλίτωσε από τα μπλόκα που έστησαν οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1944.

Στις 6 Ιούλη 1944, 4.000 Γερμανοί ναζί μαζί με ταγματασφαλίτες περικυκλώνουν το Περιστέρι από τα ξημερώματα, με στόχο να εξαρθρώσουν τους ΕΛΑΣίτες που μένουν στην πόλη.

Μαζεύουν όλους τους άντρες από 14 μέχρι 70 ετών στο Λόφο Αξιωματικών.

Αρκετοί αγωνιστές κατάφεραν να κρυφτούν στο Λιγνιτωρυχείο του Αη Βασίλη, αφού η Οργάνωση του ΕΑΜ στο εργοστάσιο είχε πάρει ανάλογα μέτρα.

Τη μέρα του Μπλόκου στο Περιστέρι, συνελήφθησαν 180 αγωνιστές. Άλλους τους έστειλαν στου Γουδή, άλλους απευθείας στο Χαϊδάρι και 124 στη Γερμανία, από τους οποίους επέστρεψαν μόλις 19.

Στου Γουδή, από τα βασανιστήρια δολοφονούν τους αγωνιστές:
▪️ Λάμπρο Ξυνογαλά, λιγνιτωρύχο ΕΛΑΣίτη,
▪️ Λάμπρο Γκιωνάκη, 15χρονο ΕΠΟΝίτη,
▪️ Φώτη Νάνο, εργάτη μετάλλου και στέλεχος του ΕΑΜ και
▪️ Αποστόλη Δούνια, φιλόλογο, καπετάνιο των Δυτικών Συνοικιών του ΕΛΑΣ.

Η ιστορία του Μπλόκου, οι συλλήψεις, οι ξυλοδαρμοί μέχρι θανάτου στου Γουδή, οι εκτελέσεις, που συμπληρώνουν τη θηριωδία των υπόλοιπων ναζιστικών «επιχειρήσεων» στις συνοικίες της Αθήνας, η αλύγιστη στάση των αγωνιστών, έχουν τη δική τους θέση στις ηρωικές σελίδες της Ιστορίας του ΚΚΕ, του λαού, που εμπνεύστηκε από τα ιδανικά του και το σκοπό της πάλης του. Ιστορία που συμπυκνώνει τον απαράμιλλο ηρωισμό, την αυτοθυσία, την αντοχή, στοιχεία που απορρέουν από την πίστη στο δίκιο και την αστείρευτη δύναμη του λαού, που παλεύει για τη Λαϊκή Εξουσία.

Αναδεικνύουν την ανωτερότητα των κομμουνιστικών ιδεών, την αγωνιστική υπεροχή και την αδιαλλαξία απέναντι στους αντίπαλους, την περήφανη στάση άρνησης υπογραφής μετάνοιας, με τις γνωστές βαριές συνέπειες.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚΟΥ

Διαβάστε επίσης