Παλεύουμε με το λαό του Χαϊδαρίου για τις ανάγκες του

Στις 15/12/2017 πραγματοποιήθηκε Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου για τον Προϋπολογισμό του 2018. Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Ο προϋπολογισμός του 2018, όπως και οι προηγούμενοι, κινείται μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που ορίζει η Κυβερνητική Πολιτική και εξασφαλίζεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Κράτους (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί κλπ), δίνοντας ελάχιστα περιθώρια για παρέμβαση και διαμόρφωση διαφορετικών προτεραιοτήτων από την Δημοτική Αρχή, στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών.

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Μοσχονάς, «το πλαίσιο είναι τόσο ασφυκτικό, που εμποδίζει την κάλυψη των αναγκών του λαού και της νεολαίας, τόσο στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, όσο και στα έργα εκείνα που ανεβάζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων»

Το πλαίσιο διαχείρισης δεν δίνει τη δυνατότητα να ιεραρχηθούν και να υλοποιηθούν όλα τα έργα που έχει ανάγκη ο λαός, ενώ αντίθετα η κεντρική κατεύθυνση Κυβέρνησης, Περιφέρειας και ΕΕ είναι να χρηματοδοτούνται έργα που βρίσκονται στην «ατζέντα» και στις προτεραιότητες μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Το παράδειγμα των πλημμυρών στο Θριάσιο Πεδίο αναδεικνύει με οδυνηρό τρόπο ότι, ενώ υπάρχει επιστημονική επάρκεια, η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν λογαριάζει τις ανάγκες για αντιπλημμυρική προστασία, για έργα υποδομής αντισεισμικής θωράκισης κ.α. αφήνοντας στην πραγματικότητα το λαό απροστάτευτο μπροστά στα φυσικά φαινόμενα!!!

Έργα με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον θα πραγματοποιούνται μόνο όταν γίνουν υπόθεση διεκδίκησης από τον ίδιο το λαό. Το παράδειγμα με το αντιπλημμυρικό έργο της Λεωφόρου Αθηνών είναι χαρακτηριστικό!

Τα σπίτια στο Χαϊδάρι πνίγηκαν πολλές φορές, αλλά το 2015 και το 2016 έγιναν από τη Δημοτική Αρχή, με τη συμμετοχή εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, με αποκορύφωμα την κατάληψη της Λεωφόρου Αθηνών με συλλαλητήριο, αγώνες που συνέβαλαν και πίεσαν την Κυβέρνηση για την κατασκευή του.

Στο Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου αποτυπώνεται η κατεύθυνση της Δημοτικής Αρχής για έργα που βελτιώνουν τις υφιστάμενες υποδομές, ενώ προτείνονται και στοχευμένες νέες παρεμβάσεις με στόχο την διεκδίκηση των απαραίτητων κονδυλίων για την υλοποίησή τους. Προτείνονται έργα ενδεικτικά όπως: η ενίσχυση της αποχέτευσης όμβριων της Βορειοδυτικής Λεκάνης του Δήμου, της Αφαίας- Σκαραμαγκά και άλλων περιοχών, η αναβάθμιση των αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών και της λειτουργίας τους, η αγορά νέου στόλου για την υπηρεσία καθαριότητας, οι στοχευμένες παρεμβάσεις για τη αναβάθμιση Παιδικών Σταθμών και άνοιγμα νέων όπως ο Παιδικός Σταθμός της οδού Βεργίνας στο Δάσος αλλά και η λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των Σχολικών μονάδων όπως και η επισκευή και ανανέωση στις Παιδικές Χαρές, καθώς και δεκάδες άλλες παρεμβάσεις σ’ όλες τις συνοικίες της πόλης μας.

Τα παραπάνω είναι μερικά παραδείγματα από τα οποία μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι η κατεύθυνση της Δημοτικής Αρχής δεν περιλαμβάνει το κριτήριο της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών με την παραχώρηση της λειτουργίας των υποδομών σε ιδιώτες, ούτε δηλαδή το εκ νέου χαράτσωμα του κόσμου από τον Δήμο. Στη συζήτηση αναδείχθηκε, μέσα από την αντιπαράθεση με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η σύγκρουση των συμφερόντων του λαού με το σχεδιασμό έργων και προτεραιοτήτων για τους επιχειρηματίες. Χαρακτηριστικό της συζήτησης είναι ότι δεν υπήρχε ούτε μια αντιπρόταση που να μην περιλαμβάνει την προοπτική σύμπραξης με ιδιωτικά κεφάλαια, ή αυτή της μελλοντικής ιδιωτικοποίησης, δεδομένου ότι το επόμενο βήμα μετά την χρηματοδότηση και υλοποίηση ενός έργου είναι η διαχείριση και λειτουργία του.

Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή κλήθηκε να αντιμετωπίσει, επιτυχώς, χρέη δεκαετιών που άφησαν προηγούμενες διοικήσεις. Ανταπεξήλθε σε δικαστικές αποφάσεις που αφορούσαν δικαιώματα εργαζομένων και απαλλοτριώσεις. Σε συνθήκες ασφυκτικής οικονομικής λειτουργίας, το Κοινωνικό έργο του Δήμου παραμένει σε υψηλό επίπεδο με μειωμένα έως καθόλου τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς, με τη λειτουργία των τριών ΚΑΠΗ και την ανέγερση νέου το επόμενο διάστημα στα Κουνέλια, με τις παρεμβάσεις και μια σειρά επισκευών σε σχολεία της πόλης μας, αλλά και με τις δεκάδες δραστηριότητες στον αθλητισμό και τη λειτουργία πολιτιστικών τμημάτων και ομάδων του Δήμου με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων.

Όλα τα παραπάνω έχουν επιτευχθεί τη στιγμή που έχουν απαγορευτεί οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού από τα μνημόνια πρώην και νυν Κυβερνήσεων. Το αποτέλεσμα είναι ο Δήμος να λειτουργεί κυρίως με συμβασιούχους εργαζόμενους που αριθμητικά δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες όλων των υπηρεσιών ενώ ταυτόχρονα αμείβονται με μισθούς-επιδόματα. Βεβαίως, απαιτούμε τη μονιμοποίηση όλου του προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά- μισθολογικά δικαιώματα και την πρόσληψη άμεσα κι άλλων εργαζόμενων με βάση τις υπαρκτές ανάγκες κάθε υπηρεσίας, ιδιαίτερα, στις μη ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου που λόγω συνταξιοδοτήσεων μένουν απογυμνωμένες.

Σαν Δημοτική Αρχή, πιστεύουμε ότι ο λαός πρέπει να συμπορευτεί με τα αιτήματα του Δήμου για αύξηση της χρηματοδότησης, για έργα που να αντιμετωπίζουν τα τεράστια προβλήματα σε ελλείψεις υποδομών όπως αθλητικών χώρων, σε υποδομές- αντιπλημμυρικά- σε ελεύθερους χώρους- σε διαμόρφωση πλατειών- κοινόχρηστων χώρων- θεματικών πάρκων και όχι να δίνονται με κατευθύνσεις σε συγκεκριμένους τομείς που δραστηριοποιείται το μεγάλο κεφάλαιο.

Εν κατακλείδι, το ζητούμενο σήμερα για κάθε προϋπολογισμό είναι αν θα υπηρετεί την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων άρα θα αποδέχεται και θα εφαρμόζει την ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες του ή αν θα ιεραρχεί και θα διεκδικεί μαζί με το λαό την κάλυψη των πραγματικών του αναγκών, που δεν είναι γραμμένες στα μνημόνια, στους εφαρμοστικούς νόμους και στα αντιλαϊκά πολυνομοσχέδια.

 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Διαβάστε επίσης