Πόλεμος Καραμανλικών – Μητσοτακικών με αφορμή τον Μεϊμαράκη

Μία στοχευμένη «διαρροή» μέσω της εφημερίδας του Βαγγέλη Μαρινάκη «Παραπολιτικά» ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει έκρηξη στο Καραμανλικό στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, όπου ήδη το κλίμα τις τελευταίες εβδομάδες είναι τεταμένο. Η «διαρροή» αφορούσε στην αποχώρηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές. 

Με λίγα λόγια, η εφημερίδα «Παραπολιτικά», η οποία στηρίζει αναφανδόν το μπλοκ του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και την «Αγία Οικογένεια» των Χανίων από την πρώτη στιγμή της έκδοσής της, άφησε να εννοηθεί άμεσα και ξεκάθαρα πως ο Βαγγέλη Μεϊμαράκης έδωσε τη συναίνεσή του στον πρόεδρο της ΝΔ να μην τον χρησιμοποιήσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Κατά την εφημερίδα «Παραπολιτικά», η συμφωνία αυτή επετεύχθη τη Μεγάλη Τρίτη, κατά τη διάρκεια γεύματος στο εστιατόριο «L’ Abrevoir» στο Κολωνάκι. Το γεύμα όντως έγινε και διήρκεσε δύο ώρες, αλλά, όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις, τέτοια συμφωνία δεν υπήρξε.

Για να έχει ο αναγνώστης πληρέστερη εικόνα παρατίθεται παρακάτω το δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά»: 

Ήταν ένα μυστικό γεύμα, που έβγαλε ειδήσεις. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, συνέφαγε με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τη Μεγάλη Τρίτη, στο εστιατόριο «L’ Abreuvoir» στο Κολωνάκι. Το μενού ήταν νηστίσιμα λόγω του Πάσχα και η συζήτηση πολιτική εφ’ όλης της ύλης. «Έχω ολοκληρώσει τον κύκλο μου» φέρεται να είπε, κάποια στιγμή, ο κ. Μεϊμαράκης στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Επειδή βλέπω την αγωνία σου για την ανανέωση, μπορώ, αν χρειαστεί, και να σε διευκολύνω. Απελευθερωμένος, θα δώσω τη μάχη για την παράταξη από όποιο μετερίζι κρίνεις σκόπιμο ότι μπορώ να προσφέρω» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. όμως τον ρώτησε: «Αλήθεια το θέλεις;». Δεν ελήφθη οριστική απόφαση για το αν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα είναι υποψήφιος ή όχι στις επόμενες εκλογές. Άλλωστε, είναι νωρίς ακόμη και για τις δύο πλευρές να πάρουν τις αποφάσεις τους. Ο χρόνος και το περιβάλλον των εκλογών θα παίξουν τον καθοριστικό ρόλο και ως προς τη δοσολογία του «παλιού» με το «νέο». Ο πρόεδρος της Ν.Δ., όπως συνέβη και με τους προκατόχους του, θα θέλει να δώσει το δικό του στίγμα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Αυτό που φαίνεται να μην ισχύει πλέον είναι το σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μεϊμαράκης θα έμπαινε επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του εκλογικού συνεδρίου ή θα ήταν ο «στρατηγός» του προεκλογικού αγώνα της Ν.Δ.

Μετά τον θόρυβο, που όπως ήταν λογικό δημιουργήθηκε, κύκλοι της πλευράς Μητσοτάκη προέβησαν σε μία «διορθωτική» διαρροή, η οποία έχει ως εξής: Η μεγάλη εκλογική μάχη που έρχεται απαιτεί συστράτευση και όχι βέβαια αποστρατείες. Αυτό κατεξοχήν ισχύει για τον τέως πρόεδρο της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκη που είναι ταυτισμένος με τις μεγάλες μάχες και την ιστορία της παράταξής μας.

Ωστόσο, η ζημιά είχε γίνει και τα πνεύματα οξύνθηκαν. Ανώτερα γαλάζια στελέχη, τα οποία στο παρελθόνσυμμετείχαν σε διάφορες φάσεις στον στρατηγικό σχεδιασμό του κόμματος της Κεντροδεξιάς και με τα οποία ήρθε σε επαφή το zougla.gr, δεν έκρυψαν ούτε την οργή τους ούτε τον εκνευρισμό τους.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν τα εξής: «Ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, είναι μάχιμος, είναι εδώ. Απλώς ο κ. Μητσοτάκης βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα. Τις επιθυμίες του θέλει να τις προβάλει επάνω στην ευγένεια και στον αστικό και πολιτικό πολιτισμό των στελεχών της παράταξης. Ο κ. Μητσοτάκης τού μιλούσε δύο ώρες για την ανάγκη ανανέωσης του κόμματος, αλλά την ανάγκη της ανανέωσης την εκλαμβάνει με την αποχώρηση ουσιαστικά όλων των ιστορικών στελεχών, της αδελφής του κ.λπ. και πιστεύει ότι όλα τα “αξιώματα” πρέπει να τα έχει αυτός, δηλαδή να είναι πρόεδρος του συνεδρίου, πρόεδρος της επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση κ.λπ. Να γίνει, δηλαδή, ανθρωποκεντρικό το σύστημα. Αυτό αντίκειται και στις αρχές του πολιτικού management. Είπε στον κ. Μεϊμαράκη να δείξει κατανόηση, σαν να του λέει να φύγει. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Ο κ. Μητσοτάκης καταλαβαίνει ότι θα αμφισβητηθεί και σου λέει πώς θα μείνω στη θέση μου. Καμιά φορά η σιωπή εκλαμβάνεται σαν αδυναμία, αλλά δεν είναι έτσι».

Κατόπιν όλων τούτων είναι προφανές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει επαναλαμβανόμενες κρίσεις σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά, όπως είδαμε, στο Καραμανλικό μπλοκ.

Το δεύτερο αφορά στο Σαμαρικό μπλοκ, το οποίο πολύ πρόσφατα επιχείρησε να κάνει αισθητή την παρουσία του με αφορμή την υπόθεση Μαρινάκη και το Noor1. Μέσα από την ιστοσελίδα antinews το Σαμαρικό μπλοκ εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πέραν κάθε λογικής και ορίων στήριξη που παρέχει στον κατηγορούμενο σε βαθμό κακουργήματος κουμπάρο της αδελφής του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Λίγες ημέρες αργότερα, ένα παλιό Σαμαρικό στέλεχος από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης, ο Φαήλος Κρανιδιώτης, εμφανίστηκε λάβρος κατά του πολιτικού συστήματος γενικά αλλά και για τις πολιτικές δυνάμεις ειδικά, μιλώντας εμμέσως πλην σαφώς θετικά για τον Αλέξη Τσίπρα και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να προτείνει λύσεις στα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον τόπο.

Δεδομένων των συνθηκών αλλά και της αμείλικτης στρατηγικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο κι αν το προσπαθεί, φαίνεται πως αδυνατεί να αλιεύσει ψήφους στον χώρο της υπερσυντηρητικής λαϊκής Δεξιάς, ενώ αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα συνοχής μέσα στο κόμμα του λόγω της σθεναρής αντίστασης στις επιλογές του από τους Καραμανλικούς και ένα μέρος των Σαμαρικών. Οι υπόλοιπο Σαμαρικοί, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης αλλά και άλλοι, έχουν ενταχθεί στο σύστημα Μητσοτάκη με σαφές αντάλλαγμα «υποσχετικές».

ΠΗΓΗ: Zougla.gr

Διαβάστε επίσης