Σίμος Βαγγέλης: Πρώτο μέλημά μας η στήριξη κάθε συμπολίτη μας

Άρθρο του Δημάρχου Πετρούπολης

Από το 2011 που αναλάβαμε για πρώτη φορά την Διοίκηση του Δήμου, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να συμβάλλουμε μέσω της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας στην στήριξη κάθε συμπολίτη μας που σήμερα αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα. Η αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται έχει σαν αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι, δυστυχώς, να αναγκάζονται να ενταχθούν στις δομές της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας, για να στηριχθούν με κάθε τρόπο.

Ιδιαίτερα, από το 2014, με την επανεκλογή μας ως Δημοτική Αρχή, ιεραρχώντας την κοινωνική πολιτική, παρέχουμε μία σειρά από ελαφρύνσεις, όπως πολύ χαμηλά δημοτικά τέλη, μη επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, δωρεάν δράσεις αθλητισμού και πολιτισμού για τα παιδιά κλπ.

Σοβαρή τροχοπέδη για εμάς είναι η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία περικόπτει συνεχώς την χρηματοδότηση προς τους δήμους. Παρόλα αυτά, με όποια μέσα διαθέτουμε, συμβάλλουμε στην στήριξη κάθε λαϊκής οικογένειας του δήμου μας και κυρίως των ευπαθών μας ομάδων. Κανείς δεν μπορεί να είναι μόνος του στις σημερινές συνθήκες.

Ο Δήμος μας εντάχθηκε και έχει ξεκινήσει την υλοποίηση ευρωπαϊκών  προγραμμάτων με τίτλο ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ&ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014 – 2020».

Τα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 416.160,00 €, πρόκειται να αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες δομές του Δήμου μας, την Αποθήκη Τροφίμων και το Κοινωνικό Φαρμακείο, μέσω των οποίων, από το 2011, ωφελούνται δεκάδες πολίτες, ενώ το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου θα διασυνδέει τους πολίτες με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και τις υπηρεσίες που υλοποιούνται τοπικά, περιφερειακά και πανελλαδικά.

Οι παραπάνω δομές, αναμφισβήτητα, προσφέρουν μια ανακούφιση στις οικογένειες που βιώνουν πιο έντονα τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Ανακούφιση βέβαια ελάχιστη μπροστά στην ανεργία, την κακοπληρωμένη εργασία και τον αποκλεισμό κάθε λαϊκής οικογένειας από την πρόσβαση στην δωρεάν και δημόσια Υγεία-Παιδεία.

Δυστυχώς, όλα αυτά τα προγράμματα βοηθούν στη διαχείριση της φτώχειας και δεν αποτελούν την λύση των οξυμένων προβλημάτων. Κανείς δε πρέπει να αρκεστεί στα ψίχουλα που μοιράζουν η Ε. Ε και η κυβέρνηση, η οποία με την πολιτική της ωθεί σήμερα τον κόσμο αυτό σε τέτοιου είδους προγράμματα, αφού πρώτα τον καταδικάζει στην ακραία φτώχεια και τον αποκλεισμό.

Παρόλα αυτά, κανείς δε μπορεί να μείνει αδιάφορος και αμέτοχος. Όλοι οφείλουμε να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων και λαϊκών αναγκών μας.

Ιδιαίτερα ενόψει των γιορτών, επιδιώκουμε να στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο τις ευπαθείς οικογένειες του Δήμου μας. Έτσι, λοιπόν, στις 15 & 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε διήμερο Αλληλεγγύης, με σύνθημα ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΑ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες όσων ζουν δίπλα μας, στην γειτονιά μας, στην πόλη μας και αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την διαβίωσή τους. Σημαντικός στόχος, όμως, είναι και το να δυναμώσει η αλληλεγγύη μεταξύ του πετρουπολιώτικου λαού.

Μάλιστα, ενόψει των εορτών οι ευάλωτες οικογένειες της πόλης μας θα στηριχτούν μέσα από τη διανομή τροφίμων που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκέμβρη, μέσω των διατακτικών κρέατος, ενώ ούτως ή άλλως ως Δήμος παρέχουμε οικονομική στήριξη, πληρώνοντας μέρος λογαριασμών ΔΕΚΟ και ενοικίων.

Επίσης, από τον Γενάρη του 2018 θα πραγματοποιήσουμε μία πολύ όμορφη και ταυτόχρονα δημιουργική πρωτοβουλία. Σε συνεργασία με την εμψυχώτρια – αφηγήτρια, Βιολέτα Σολιδάκη και την νηπιαγωγό – αφηγήτρια, Αγγελική Νιάρχου θα υλοποιήσουμε, με την αμερόληπτη και εθελοντική τους προσφορά, δράσεις δημιουργικής απασχόλησης στα παιδιά των ευπαθών μας ομάδων.

Διαβάστε επίσης