Συνέντευξη Δημ. Παπαδημούλη στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Παρασκήνιο»

  • Δημ. Παπαδημούλης: «Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας, ως ενεργειακού κόμβου, στην πολιτική της ΕΕ για ανάπτυξη πολυμερούς συνεργασίας στη ΝΑ λεκάνη της Μεσογείου».

 

  • «Κεντρικός πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, η ανάπτυξη πολυμερών σχέσεων και η ενδυνάμωση της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής θέσης της χώρας»

  • «Η ευρω-τουρκική Σύνοδος μπορεί να αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για να διαμορφωθεί ισχυρότερο ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο»

 

  • Συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Παρασκήνιο».

 

Συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Παρασκήνιο» με θέμα την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτή, έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στη συνέντευξή του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογραμμίζει πως «η πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ, στον πυρήνα της οποίας σημαντικό ρόλο έχει και η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος, κινείται προς την ανάπτυξη πολυμερούς συνεργασίας στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου», και προσθέτει ότι «η ευρω-τουρκική Σύνοδος μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για να διαμορφωθεί ένα ισχυρότερο ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο».

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «η Ελλάδα συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη, με σοβαρή και συνεπή διπλωματική στρατηγική», καθώς «κεντρικός πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη πολυμερών σχέσεων και η ενδυνάμωση της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής θέσης της χώρας».

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του Δημ. Παπαδημούλη στον Φίλη Καϊτατζή:

Η Ευρώπη έχει θέσει ως στρατηγικό της στόχο την ενεργειακή της ανεξαρτησία. Σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, εισάγει το 54% της ενέργειας που καταναλώνει, με βασική χώρα εισαγωγής φυσικού αερίου την Ρωσία. Παράλληλα οι ΗΠΑ μπαίνουν δυναμικά στην αγορά με το δικό τους αέριο. Πως  κινείται η πως πρέπει να κινηθεί η  ΕΕ σε αυτό το ενεργειακό τοπίο;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να απεξαρτηθεί από μονοπωλιακού χαρακτήρα συνεργασίες και να διευρύνει τόσο τις ενεργειακές της συμμαχίες, όσο και τις επενδύσεις της σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, καθώς και σε πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας. Η πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ, στο πυρήνα της οποίας σημαντικό ρόλο έχει και η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, ιδίως αναφορικά με την ανάπτυξη πολυμερούς συνεργασίας στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Έχουν γίνει ήδη κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο μένουν πολλά που πρέπει να δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα ώστε η ΕΕ συνολικά να μειώσει και να διαφοροποιήσει, βήμα-βήμα, το ποσοστό της ενεργειακής της εξάρτησης.   

Έχετε τονίσει ότι η  τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μαζί με την Αίγυπτο, θα αυξήσει τις γεωπολιτικές ισορροπίες, θα ενισχύσει την οικονομική συνεργασία και τις επενδύσεις και θα αποδείξει ότι η ενέργεια μπορεί να γίνει ένα πεδίο πολιτικής, όπου πολλοί διαφορετικοί παίκτες μπορεί να έχουν αμοιβαία οφέλη. Μετά  τις τελευταίες εξελίξεις και την τουρκική προκλητικότητα αυτό το σχέδιο μπορεί να προχωρήσει χωρίς προβλήματα;

Κεντρικός πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη πολυμερών σχέσεων και η ενδυνάμωση της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής θέσης της χώρας.

Η τετραμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα, και κατά συνέπεια θα συνεχίσουν να πυκνώνουν οι επαφές και να ενισχύεται το πλαίσιο και το περιεχόμενο της συνεργασίας.

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας σαφώς δημιουργεί ένταση στην περιοχή, ωστόσο τόσο οι τέσσερις αυτές χώρες, όσο και οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας σε αυτό το πρόγραμμα, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουν στην πορεία που έχουν χαράξει. Σε αυτό το πλαίσιο, η τουρκική ηγεσία το μόνο που καταφέρνει όσο επιμένει στη γραμμή της επιθετικότητας και της αδιαλλαξίας, είναι να εγκλωβίζεται και να απομονώνεται διπλωματικά.

Υποστηρίζετε ότι «το Ενεργειακό Σχέδιο της Ανατολικής Μεσογείου είναι τεχνικά και οικονομικά βιώσιμο και ανταγωνιστικό, σε σύγκριση με άλλες επιλογές για την μεταφορά φυσικού αερίου στην ΕΕ. Και ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης, κάτι που καταδεικνύει την σταθερή δέσμευση της ΕΕ να προχωρήσει προς αυτό το έργο». Σε ποια φάση βρισκόμαστε  και αν η αναφορά σας αυτή αφορά στον αγωγό East Med.

Εργάζομαι ως Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου προς αυτή την κατεύθυνση, όμως, αρμόδιοι για να σας απαντήσουν πιο συγκεκριμένα σε αυτή την ερώτηση είναι η Ελληνική Κυβέρνηση και ιδίως το σχετικό Υπουργείο. Σε ό,τι αφορά στην ΕΕ, οι τεχνικές μελέτες προχωρούν, η συνεργασία ενισχύεται και με βάση την ενημέρωση που έχουμε στη διάθεσή μας, ο στόχος είναι να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού εντός του 2019.   


Πριν λίγους μήνες σε εκδήλωση του ενεργειακού φόρουμ, με θέμα τις «μικρής κλίμακας χρήσεις του LNG στην Ευρω-Μεσογειακή περιοχή: Ξεκλειδώνοντας τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη», είχατε καλέσει την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «να προετοιμάσουν μια ανταγωνιστική στρατηγική πρόταση, να οικοδομήσουν ένα σαφές και κατανοητό νομικό πλαίσιο και να συμμορφωθούν με τις συμφωνημένες περιβαλλοντικές ρήτρες μέχρι το 2020». Μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο;

Η ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου διαθέτει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά που μπορούν να ενισχύσουν την περιφερειακή ανάπτυξη και συνεργασία μεταξύ των κρατών που την περιβάλλουν.

Και αυτό αφορά τόσο στους ενεργειακούς πόρους, όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και συνολικά στην επενδυτική και επιχειρηματική κουλτούρα της ευρύτερης περιοχής. Χρειάζονται βέβαια ισχυρά επιχειρηματικά κίνητρα, διασφάλιση των περιβαλλοντικών κανόνων και προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και υγιείς επενδύσεις από την ΕΕ, μέσω της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας.

Η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του βιοτικού επίπεδο, να στρέψει και άλλα επενδυτικά κεφάλαια στην περιοχή μέσω της μόχλευσης και βέβαια να ενισχύσει την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα.

Και σε αυτό το επίπεδο, ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης είναι σημαντικός, αποτελώντας πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και σταθερό σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή, λόγω των παραδοσιακά στενών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο. 

Πώς βλέπετε τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων;

Όπως ανέφερα και πριν, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου και επιδιώκει σταθερά την ενίσχυση της συνεργασίας, της ειρήνης και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης.

«Η  Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που βρίσκονται εντός των χωρικών υδάτων της, με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμεί και θεωρεί επωφελή για τα εθνικά και οικονομικά της συμφέροντα. Η τουρκική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποτιμά την ψύχραιμη και διπλωματική στάση της ΕΕ». Είναι απόσπασμα από δήλωσή σας.
Το ερώτημα είναι  ποια άλλη στάση θα μπορούσε να έχει η ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα; Επίσης έχετε ζητήσει  από την Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας της 26ης Μαρτίου. Και με ποιες ενέργειες θα συμβάλει στη διασφάλιση της ομαλότητας στην περιοχή στο πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Έχουμε απάντηση;

Η ευρω-τουρκική Σύνοδος μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για να διαμορφωθεί ένα ισχυρότερο ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Η θέση της Ελλάδας είναι θέση ευθύνης, αποφασιστικότητας και ψυχραιμίας και η διπλωματική στρατηγική που ακολουθούμε αποδίδει αποτελέσματα. Η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, τα οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έχει απομονωθεί διπλωματικά.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν στην Ελλάδα ότι, με δεδομένες και τις συνθήκες που επικρατούν στην γειτονιά μας, δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί ο ρόλος του λιγνίτη ως στρατηγικού καυσίμου μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων του. Η Ελλάδα ωστόσο πρέπει να ευθυγραμμιστεί- συμμορφωθεί με βάση τα ευρωπαϊκά Περιβαλλοντικά Πρότυπα, που αφορούν στη μείωση των εκπομπών και τη μείωση της χρήσης λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ποια είναι η γνώμη σας;

Η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις συλλογικές ευρωπαϊκές αποφάσεις, να αξιοποιήσει τα ενεργειακά της πλεονεκτήματα και παράλληλα να διασφαλίσει και να πολλαπλασιάσει τις θέσεις εργασίας και στον τομέα της ενέργειας. Είναι μια απαιτητική «εξίσωση», την οποία οφείλουμε να λύσουμε αποτελεσματικά, με το μέγιστο δυνατό κοινωνικό και οικονομικό όφελος.  

 

Διαβάστε επίσης