Το ποικίλο όρος είναι το φυσικό περιβάλλον της Πετρούπολης

Άρθο του Α/δημάρχου διοικητικών υπηρεσιών & Α/προέδρου της ΔΗΚΕΠΕ Μανώλη Δαλέντζα

Το Ποικίλο Όρος, φυσικό όριο ανάμεσα στα βουνά Πάρνηθα και Αιγάλεω, δεσπόζει στην πόλη μας, αγναντεύοντας τον Σαρωνικό και την Αθήνα. Είναι το φυσικό περιβάλλον της Πετρούπολης, με έντονα τα χαρακτηριστικά του αττικού τοπίου.

Στο πέρασμα των χρόνων αυτό το εμβληματικό βουνό (452 μ.) αντιμετώπισε “αναπτυξιακές παρεμβάσεις” που αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία του και διάβρωσαν τον πράσινο πνεύμονα της πόλης μας.

Η δημοτική αρχή, έχοντας σαν μέλημά της να στηρίξει αυτή τη φυσική ασπίδα ζωής, δημιούργησε εγκαταστάσεις, με στόχο να προσφέρει στους κατοίκους της Πετρούπολης χώρους άθλησης, πολιτισμού, αναψυχής και περιπάτου.

Είναι ένας ιδανικός προορισμός, μόλις 10 λεπτά από την κεντρική πλατεία, με πλούσια πανίδα και χλωρίδα, μέσα στα πεύκα, τις κουτσουπιές και τις πέρδικες που κατεβαίνουν σε ένα ήρεμο, προσφιλές περιβάλλον, αναζητώντας τροφή και νερό.

Το τοπίο του Ποικίλου (Γήπεδα Γρηγορίου) εναλλάσσει τις εικόνες του κάθε εποχή, αναδεικνύοντας τους επιβλητικούς βράχους τις χειμωνιάτικες ημέρες, με τις μυρωδιές από τα λογής βότανα και αγριολούλουδα την άνοιξη.

Σ’ αυτό το φυσικό περιβάλλον, ο Δήμος της Πετρούπολης μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης, λειτουργεί το αναψυκτήριο σε έναν φιλόξενο χώρο, στον οποίο κάθε επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ του ή ένα δροσερό αναψυκτικό.

Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ανάσα δροσιάς, πρασίνου και απόδρασης από την πόλη. Κάθε δημότης έχει ελεύθερη πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους που έχουν διαμορφωθεί, οι ακαδημίες ποδοσφαίρου της πόλης μας προπονούν τους μικρούς αθλητές σε ένα ιδανικό, φυσικό περιβάλλον, ενώ και οι γονείς περνούν ευχάριστα τις ώρες αυτές, πίνοντας τον καφέ τους, σαν μια ανάπαυλα από την καθημερινότητα και την ένταση της ημέρας.

Τα “Γήπεδα Γρηγορίου”, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται η περιοχή αυτή, είναι ένας από τους ελεύθερους χώρους της Πετρούπολης, που με αγωνιστικές παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής, αλλά και ευαισθητοποιημένων ομάδων και δημοτών, αντιπαρατίθεται σε επιχειρηματικά, τεχνοκρατικά συμφέροντα, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα της ελεύθερης χρήσης του βουνού από τον λαό της Πετρούπολης.

 

 

Διαβάστε επίσης