Michelangelo: Mία δραστηριότητα για το σχολείο και τις Τέχνες στην Ελευσίνα.
Mία εκπαιδευτική δραστηριότητα έλαβε χώρα στο Δήμο Ελευσίνας, με τη συμμετοχή του 3ου Γυμνάσιου, του 5ου Δημοτικού και του 1ου ΕΠΑΛ Ελευσίνας, αλλά και των οργανισμών Athens Makerspace, Municipality of Siderno, Liceo Artistico, Darsana Teranga Municipality of Barcelos, Agrupamento de Scuolas de Barcelos, Mobility Friends.Βασικό θέμα της, η εξασφάλιση της επιτυχίας του σχολείου και η αποφυγή της εγκατάλειψης των Τεχνών.
Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων πραγματοποιήθηκε ως εξής :
Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018
Πρωτίστως, έγινε η υποδοχή των αποστολών στο χώρο του Δημαρχείου Ελευσίνας και το καλωσόρισμα από τον Αντιδήμαρχο κ. Αθανάσιο Μαυριγιάννη και τους εκπροσώπους. Οι εκπρόσωποι του Δήμου της πόλης της Ελευσίνας και η Α.Ε Ελευσίνα 2021 παρουσίασαν το όραμά τους για την πολιτιστική πρωτεύουσα 2021. Το παλιό και το νέο πρόσωπο της πόλης, οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει και η δύναμη που αντλεί από την παράδοση και την ιστορία ήταν στοιχεία που εντυπωσίασαν τους καλεσμένους.
Κατόπιν παρουσιάστηκε από το 3ο Γυμνάσιο Ελευσίνας το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας και οι στατιστικές που αφορούν τη σχολική διαρροή και, τέλος, η επιρροή της τέχνης στην εκπαίδευση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα προγράμματα εκπαίδευσης που αφορούν στο προσφυγικό.
Τέλος,πραγματοποιήθηκε περίπατος στην πόλη με ξενάγηση στα πιο σημαντικά σημεία, όπως το παλιό ελαιουργείο, ο Αγ. Ζαχαρίας, ο Αρχαιολογικός Χώρος κ.λπ.
Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018
Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 10:00 π.μ, με υποδοχή από το Διευθυντή Παναγιώτη Λιακέα στο 3ο Γυμνάσιο Ελευσίνας και ξενάγηση των καλεσμένων στους χώρους του σχολείου από τους μαθητές.
Εν συνεχεία, έγινε παρουσίαση των πρακτικών που ακολουθεί το 3ο Γυμνάσιο Ελευσίνας για τη σχολική διαρροή, που στηρίζονται μέσα από ένα άλλο Erasmus+ Project, Art, Technolofy & Sport keep me bound to my School: http://artechnologysport.weebly.com
Επίσης, έγινε παρουσίαση των ιστοτόπων του Έργου (website, blog, etwinning Platform) και της Πλατφόρμας των τελικών προϊόντων του.
Ακολούθησε ορχηστρικό και χορωδιακό από την καθηγήτρια μουσικής κ.Φλούδα με μαθητές/τριες του σχολείου και μια χορευτική παράσταση breakdance από τους Expresion-Έκφραση.
Στη συνέχεια υπήρξε εργαστήριο T’Shirt Lab από τους Athens Makerspace όπου ο κάθε φιλοξενούμενος δημιούργησε την προσωπική του στάμπα. Το εργαστήριο παρακολούθησαν και μαθητές/τριες της Γ τάξης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Μετά το γεύμα ακολούθησε εργαστήριο κεραμικής στο https://amasis-painter.gr/ όπου ο κεραμίστας κ.Κατσαράς μύησε τους εταίρους στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί για τους μαθητές. Ο πηλός, τα χρώματα, η παρατήρηση και η συγκέντρωση που απαιτεί η δημιουργική ενασχόληση με την κεραμική τέχνη είναι τα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων αυτών. Ο κ. Κατσαράς δημιούργησε, για την επίσκεψη αυτή, σχετικό φυλλάδιο που μοιράστηκε στους φιλοξενούμενους με σκοπό την καλύτερη εμπέδωση της τέχνης στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα της κεραμικής ως μιας hands on δραστηριότητας.
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018
Η ημέρα ήταν αφιερωμένη στη Μουσειακή Εκπαίδευση σε ένα από τα διασημότερα μουσεία της Ελλάδας: το μουσείου της Ακρόπολης. Έρευνες υποστηρίζουν ότι το μουσείο προσφέρεται για σφαιρική- διαθεματική προσέγγιση της γνώσης και θεωρούν ότι μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας, στη δημιουργία του αυριανού ενεργού πολίτη και στην οικοδόμηση της κριτικής γνώσης. Έρευνες που έγιναν σε αυτόν τον τομέα κατέδειξαν ότι διαμέσου της μουσειακής εκπαίδευσης ενθαρρύνεται η συμμετοχή ακόμα και των πιο αδύνατων μαθητών,λόγω της απουσίας της βαθμολογίας ή της υψηλής επίδοσης. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης δόθηκε φύλλο εργασίας με ερωτήσεις, παιχνίδια κ.λπ. ως ένα δείγμα που θα μπορούσε να προσαρμοστεί και να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα μουσεία.
Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018
Η ημέρα περιελάμβανε εργαστήριο ρομποτικής στο χώρο των Athens Makerspace, όπου όλοι οι εταίροι προγραμμάτισαν τα κυκλώματα arduino, ώστε με τους ανάλογους αισθητήρες να αποφεύγουν εμπόδια. Οι νέες τεχνολογίες είναι ο τομέας που οι μαθητέ/τριες βρίσκουν ενδιαφέρον και μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά ως κινητήριες δυνάμεις στην ενεργοποίηση τους.
Το απόγευμα υπήρξε επίσκεψη στο εμβληματικό κτήριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Μετά την ξενάγηση δόθηκε φύλλο εργασίας όπου οι εταίροι συνεργάστηκαν για να το απαντήσουν. Ακολούθησε συζήτηση στο open space, όπου όλοι μοιράστηκαν τον προβληματισμό τους για θέματα της εκπαίδευσης, αντάλλαξαν πρακτικές και ιδέες και διαπίστωσαν ότι έχουν κοινό όραμα.
Στο πιάνο η κ. Φλούδα συνόδεψε την υψίφωνο καθηγήτρια του ιταλικού σχολείου κ.Gallo Federika που με τη θεϊκή φωνή της συγκίνησε όχι μόνο την ομάδα του Michelangelo αλλά και όλους τους παρευρισκομένους επισκέπτες.
Παρασκευή 02 Μαρτίου 2018
Η ημέρα περιελάμβανε επίσκεψη στο 5ο Δημοτικό Σχολείο της Ελευσίνας, όπου έγινε υποδειγματική υποδοχή της ομάδας από τη διευθύντρια κ. Γιώτα Αντωνιάδη και τις εκπαιδευτικούς της. Μετά την παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος σπουδών, των προγραμμάτων τέχνης στα οποία συμμετέχει και βραβεύεται το σχολείο είχαμε τη χαρά να ακούσουμε από τα ίδια τα παιδιά τα τραγούδια, τα οποία συνέθεσαν οι δασκάλες τους και που απόσπασαν βραβεία, αλλά και την συγκίνησή μας. Οι ερωτήσεις από τους εταίρους μας ήταν τόσες πολλές όσο και το ενδιαφέρον τους για αυτό το πραγματικά δυναμικό σχολείο. Η επίσκεψη συνεχίστηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Ελευσίνας, όπου υπήρξε αρχικά παρουσίαση του Eramsus+ Project το οποίο υλοποιούν στα πλαίσια της πολιτικής του σχολείου να αντιμετωπίσει τη σχολική διαρροή https://erasmusplusteslim.wordpress.com/ . Πραγματικά, οι πρακτικές του σχεδίου εντυπωσίασαν την ομάδα, όπως και η ξενάγηση στα εργαστήρια του ΣΕΚ Ελευσίνας από τη Διευθύντρια κ. Λιάσκου.
Η επίσκεψη στα σχολεία έκλεισε με την επίσκεψη στο 1ο ΓΕΛ Ελευσίνας όπου παρουσιάστηκε το άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα της διαμεσολάβησης που υλοποιεί το σχολείο με πολύ θετικά αποτελέσματα. Με την ξενάγηση στη βιβλιοθήκη και στο σχολείο έκλεισαν οι επισκέψεις στα σχολεία.
Πριν αναχωρήσουν όλοι οι εταίροι, ακολούθησε ανταλλαγή δώρων και διανομή πιστοποιητικών παρακολούθησης